Mit jelent a hitel felmondása?

 2012.07.25. 08:27

Sajnos sokan kerülnek abba a helyzetbe, hogy nem tudják fizetni hiteleiket, és mikor ez kiderül nem intézkednek. Így jutnak el a hitel felmondásához.

elkeseredett smile.jpg.

A bankok mindent meg fognak tenni azért, hogy a tartozásodat behajtsák rajtad. Muszáj nekik, de nemcsak a profitjuk miatt, hanem azért is, mert a Te hiteledet a betéteseik pénzéből adták. Azt pedig vissza kell adni!

Ha nem fizeted be az esedékes törlesztőrészletedet a bankok felszólítanak. A felszólítás módja lehet többféle: felhívnak telefonon, küldenek SMS-t, vagy levelet küldenek. Ha erre reagálsz és befizeted a részletet, nem történik nagyobb gond: legfeljebb megterhelik a hiteledet a felszólítás költségével és felszámítanak némi késedelmi kamatot. (Tehát rendszeresen ne alkalmazd, hogy felszólításra fizetsz!) Ha viszont annyiban hagyod a dolgot, nem fizetsz, nem jelentkezel a banknál, akkor biztosan kapsz írásbeli felszólítást. Általában 2-4 havi (a bank saját szabályzatától függ) törlesztőrészlet befizetésének elmaradása után a bank a hitelt felmondja.

A hitel felmondása írásban történik, többnyire tértivevényes felmondólevéllel. Ha nem veszed át a felmondó levelet, azzal nem segítesz magadon, mert az eljárás ettől még megindítható!

A felmondás lényege az, hogy a bank a felmondás közlésétől esedékessé teszi az egész hiteltartozásodat, tehát azonnal követeli rajtad a teljes fennálló tőke és kamattartozásodat! A felmondást követően a kamatokat és késedelmi kamatokat már a teljes, még vissza nem fizetett tőkére számítják, ami nagyon megnöveli a visszafizetendő összeget! Általános a 6%-os késedelmi kamat felszámítása. (A késedelmi kamat felszámításánál kivétel ez alól a lakáscélú vagy devizaalapú hitel- és lízingszerződések.)

A felmondás jogi aktus, vissza nem állítható! A bank ilyenkor már nem egyezik ki abban, hogy az elmaradásodat valahogy kifizeted, aztán törleszted tovább a részleteket, mintha mi sem történt volna. Ilyenkor abban lehet megegyezni, hogy a fennálló teljes tartozásodat hogy fogod kiegyenlíteni. Lehet, hogy ehhez el kell adnod valamelyik vagyontárgyadat, de nem érdemes tovább halasztani a nem fizetést, mert a bank továbbviszi, a behajtási folyamatot, ami nagyon drága és a végén Neked kell kifizetned!

A bankok behajtási eljárásáról és a végrehajtási folyamatról itt kaphatsz további információkat:

Kattints a szövegre:
                                                                       Behajtási eljárások

 

Címkék: hitel kamat végrehajtás

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr494666914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása