Ha nem tudod fizetni a hiteledet, akkor a bank behajtási eljárást fog indítani ellened. Nem árt, ha tisztában vagy vele, mi ennek a folyamata. Nagyon sokan nem tudják, nem látják a következményeket és ezért nem tartanak tőle. A folyamat lassú, de a végén vagyonvesztés is lehet.

Egy olyan általános eljárást fogok bemutatni, ami hivatalosan működik. Emellett mások is lehetnek...

griszla malac.jpgMiután felmondta a bank a hiteledet, és Te mégsem fizetted vissza, következik az ún. „kemény” behajtási szakasz. Ezt nem minden esetben maga a pénzintézet hajtja végre. Vannak bankok, melyeknek saját követeléskezelő cégük van, ezek végzik a „piszkos munkát”. De vannak a piacon (nem is kevesen) olyan cégek, melyek a követelések behajtásával foglalkoznak, egyes pénzintézetek ezeket bízzák meg. Hogy mely szakaszban adják át a bankok a követeléseiket, az bankfüggő, előírás nincs.

A lényeg az, hogy akár a bank, akár a követeléskezelő cég intézi az eljárásokat, a Te fennálló tartozásodat ez nem érinti, és jobb, ha együttműködsz.

Ha a kölcsönszerződés nincs közjegyzői okiratba foglalva, az első lépés a fizetési meghagyás kibocsátása. Ezt a bank indítja, többnyire elektronikus úton. A közjegyző formailag megvizsgálja a benyújtott kérelmet, majd felszólít a tartozás megfizetésére. Írásban. Van jogod az ellentmondásra és a részletfizetési kérelemre, mindkettőt illeték ellenében a közjegyzőnek kell benyújtani. Ha ellentmondással élsz, ügyed a bíróság elé kerül, ami kivizsgálja az ellentmondás jogosságát. Ha Te veszted a „pört”, téged viselnek a pereskedés költségei, és tartozásodat is meg kell fizetned.

A részletfizetési kérelemnél a közjegyző kikéri a bank véleményét, majd ez, valamint a jogszabályokban meghatározott körülmények figyelembe vételével dönt. Ha jóváhagyja a részletfizetési kérelmedet, akkor innentől ezt a részletet kell fizetned a banknak. De ha csak egyet is kihagysz, a bank már fordulhat a végrehajtóhoz.

Ha nem élsz ellentmondással, vagy a bíróságon vesztett ügyed volt, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik. Ez a feltétele annak, hogy a pénzintézet átadja az ügyet a végrehajtónak.

Ha a kölcsönöd „többszereplős”, tehát van adóstársad, vagy kezesed, akkor általában az egész eljárás egyszerre indul mindenki ellen. Tehát, amikor megkapod a közjegyzőtől a felszólítást, az adóstársad, kezesed is megkapja! Mindenkinél egyenként lefolyik az eljárás párhuzamosan. Mindenki ellentmondhat vagy kérhet részletfizetést. Ez Neked sem kellemes... De sokakkal találkoztam már, akiket ez nem érdekelt.....

Ilyenkor már nagyon el kell gondolkozni azon, hogy mit tudnál tenni a tartozás megfizetésére, mert a tartozásod is az egekbe nőhet, és a végrehajtási eljárás költségei többszöröse a fizetési meghagyásnak....

Az első bekezdésben megemlítettem a nem hivatalos behajtási eljárást. Ha véletlenül tudsz ilyen esetről, légyszíves írd meg! Vannak hátsó információim, de......

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: jog hitel végrehajtás

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr404666979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása