malacos számgép.jpgFolytatom a hitelfelvétel kockázatairól szóló sorozatot. Ebben a részben arról lesz szó, hogy a jelenbeli bevételi forrásaid elegendőek-e ahhoz, hogy a törlesztőrészleteidet fizetni tudd.

A sorozat 1. részét itt találhatod:

A bevételi forrásaid elegendőek-e ahhoz, hogy a törlesztőrészleteket fizetni tudd?

Két alapvető esetet kell megnézned: a törlesztőrészlet a jelenben mennyi terhet ró Rád, illetve, hogy a jövőben is tudod-e ezt vállalni. A téma hossza miatt itt a jelenbeli tudnivalókat osztom meg Veled.

A jelenre vonatkozóan könnyebb a dolgod, hisz – elvben – nincsenek ismeretlen tényezők. Tisztában vagy a havi törlesztőrészleted nagyságával, a havi bevételeid összegével – és nagyon fontos: az eddig már felvállalt hitel kötelezettségeiddel! A bankok általában a havi bevételeid 33%-áig hiteleznek. Ebbe kell beleférnie a már meglévő (ha van), és az új hiteled törlesztőrészletének, együttesen. Ez azonban a Te számodra nem biztos, hogy a megfelelő mérték! Főleg kisebb jövedelműeknél okoz ez problémát, hiszen ott nehezebb beosztani a pénzt. Nem úszhatod meg a számolást! Ezt sokan csak fejben gondolják végig, saccolnak, nem írják le és számolják végig, így bizony jó nagy eltérések is előfordulhatnak.

Így számolj: Havi bevételed összegéből vond le az állandó költségeidet (rezsi), az eddig felvett hitelek törlesztőrészleteinek összegét, és azt az összeget, melyet egyébként a mindennapjaidban el szoktál költeni (ruha, cipő, mozi, gyógyszer, stb.). Figyelj arra, hogy a negyedéves/éves kötelezettségeidet is számold bele, havi összegre átkalkulálva! Az így fennmaradó összeg a „szabad felhasználású”, ezt terhelheted meg az új törlesztőrészlettel.

Ha nem marad akkora összeg, hogy az elképzelt nagyságú hitel beleférjen, akkor gondold át, hogy mennyire fontos az a dolog, amiért a hitelt felvennéd. Lehet, hogy érdemesebb inkább félretenned a jövedelmed „szabad felhasználású ” részét néhány hónapig/évig, s csak ezután, kisebb összegű hitel felvételébe gondolkodni. Megoldás lehet az is, hogy tovább kutakodsz a pénzintézeteknél és olcsóbb hitelt keresel, vagy hosszabb futamidejű hitelt igényelsz. A futamidő meghosszabbítása csökkenti a havi törlesztőrészletet, de növeli az összességében visszafizetendő összeget és a kockázatot.

Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor muszáj felvenned a hitelt akkor is, ha a szabad kereted kevés hozzá. Ilyenkor azt kell megnézned, hogy mennyire vagy hajlandó lemondani egyes dolgokról, amik eddig a mindennapi életed részét képezték. Pl. lemondhatsz egy újság előfizetést, olcsóbb tévé előfizetésre válthatsz. Ezeket egyszer el kell intézni, és megtakarítást hoznak, de ha olyan dolgokról kell lemondanod, mint például a ruhavásárlás, vagy mozi, vagy a hobbid, akkor ez folyamatos fegyelmet kíván, amit nagyon nehéz betartani, főleg, ha a háztartás többszereplős. Addig semmiképp ne menj el, hogy a rezsidet ne tudd fizetni, mert az könnyen adósságspirálba hajthat! Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: hitel bevétel kockázat törlesztőrészlet

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr874721135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása