Hogyan vállalj kockázatot?

 2012.09.03. 06:47

öreg jósnő.jpgA kockázatvállalás az élet szinte minden területén jelentkezik. Azonban legjobban tudatában a pénzügyek területén vagyunk ennek, talán azért, mert itt számszerűsíthető. Egy pénzügyi intézmény vezető kockázatkezelőjeként sokféle kockázattal volt már dolgom, őszintén szólva, ha azt kérdezik, mit jelent a munkaköröm, azt mondom „hivatásos jósnő” vagyok.  Miért?

 

 A már felismert kockázatok értékelésénél fontos szerepe van a bekövetkezési valószínűségnek. A másik fontos tényező pedig, hogy vajon milyen kockázatra nem gondoltunk még. Egyikről sem lehet tényszerű jövőbeli adatot adni, legfeljebb találgatni. Persze vannak csodaszép matematikai módszerek, melyek többsége a múlt adataira támaszkodnak, van, hogy be is jönnek. De biztosat soha nem lehet mondani.  A pénzügyi intézményeknek nemzetközileg kidolgozott és elfogadott kockázatkezelési módszereik vannak, rendszeresen mérik a kockázataikat, mégis folyamatosan olvashatjuk a hírekben, melyik éppen milyen bajjal küszködik. Például:

 http://bankiutmutato.blog.hu/2012/08/17/banki_hirek

A magánéletben is kockázatokkal élünk együtt, és nemcsak pénzügyiekkel. Mindenkinek más a kockázattűrő képessége, e szerint tevékenykedik az életben. Vannak, akik fel sem mérik a kockázataikat, egyszerűen belevágnak és kész. Vannak, akik túlzottan kockázatkerülők, aggodalmasok, kevés dolgot vállalnak fel. Hogy ki, melyik típushoz tartozik inkább, azt a személyisége dönti el: mekkora az önbizalma, mennyire bátor, mennyire tudatos, milyen tapasztalatai voltak eddigi életében. Persze az élet során a kockázatvállalási hajlam változhat, sőt tudatosan is változtatható.

 Nem az a fontos, hogy ne vállalj kockázatot, inkább az a fontos, hogy azt tudd, mit vállalsz. A kockázat tudata valószínűleg félelemmel tölt majd el. Ez azonban nem baj, ez természetes emberi védekezési mechanizmus. Viszont, hogy bele merj vágni abba, amit terveztél, le kell győzni ezt a félelmet. Hogyan?

 Számbaveszed az előfordulható kockázatokat, és végiggondolod, mi lenne, ha bekövetkeznének. És egyenként válaszolsz rá, akkor mit tennél, mi lenne a megoldás, a várható veszteséget el tudod-e kerülni, vagy viselni. Ha így „megbarátkozol” velük, mindjárt csökken a félelmed, legalább a kockázatok egy részével kapcsolatban.

 Mindenkinél más lesz a határvonal, de azt tudomásul kell venni, hogy kockázat nélkül sokkal kisebb a nyereség. A probléma ott van, ha fel sem méred a kockázataidat, tehát nem tudatosan vállalod fel őket. Mindig törekedni kell a kockázatok minél szélesebb körű feltárására, ehhez van szükség a kérdéses téma ismeretére. Pénzügyeknél ez különösen így van, mielőtt bármibe belevágsz fontos az ügylet minden részletének megismerése.

Ha gondosan végignézted a megismerhető kockázatok körét, még akkor is marad olyan kockázat, amire az ember rémálmában sem gondol. Lehet, hogy a későbbiekben ez csak egy könnyen megoldható probléma lesz, de lehet, hogy lényegesen befolyásolja az üzleted.   Mindig van új a nap alatt.

 A kockázatvállalás egy döntési folyamat, és nem a kockázat vállalásától akarlak visszatartani, csak felhívni a figyelmedet arra, hogy a döntésed akkor lesz számodra (!) a legjobb, ha megismered és felméred a kockázataidat. A kockázatoktól nem félni kell, hanem ismerni őket.

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: kockázat kockázatvállalás

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr14740306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása