morcos fejci_1.jpgSzó volt már a bankok behajtási folyamatairól, most a legkeményebbről, a végrehajtási eljárás elindításáról lesz szó. És ez mivel kezdődik? Fizetéssel!

 A teljes részletes folyamatot itt ismerheted meg: Kattints  a szövegre:

Végrehajtási folyamat

 

 

 E témában eddig az alábbi bejegyzések születtek:

http://bankiutmutato.blog.hu/2012/07/25/hitel_felmondas

A végrehajtási eljárás megindításához végrehajtható okiratra van szükség, amit a bíróság, vagy a közjegyző bocsát ki. Itt van szerepe annak, hogy a hitel folyósítása előtt a tartozást a hitelben szereplők közjegyző előtt ismerik el. Ez az a bizonyos közjegyzői okirat, amiért sokat szoktak fizetni a hitel felvételekor. Ha ennek birtokában van a bank, akkor a hitelt a közjegyző előtt felmondja. Ezen eljárás végén azonnal végrehajtható okirathoz lehet jutni, nem kell fizetési meghagyásos eljárást indítani, ahol a felek ellentmondhatnak, időt húzhatnak, bírósági perré alakulhat.

A végrehajtási eljárás indítása pénzbe kerül:

 Először meg kell fizetni a végrehajtási illetéket, ezzel együtt az ügyvédnek járó díjat. Majd a végrehajtó első dolga, hogy megfizettesse a végrehajtási eljárási előleget. Ezeket mind a bank előlegezi meg (kifizeti), de az adóst/adósokat terheli, ami azt jelenti, hogy ezeket az összegeket is behajtják az adósokon. A végrehajtási eljárás személyenként folyik, mindenkire külön meg kell fizetni a végrehajtó költségeit.

 A végrehajtónak azonban nemcsak költségeinek kifizetése jár, hanem behajtási jutalék is. Tehát ha sikerült bármilyen összeget megfizettetnie a tartozásba, abból neki is % jár. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb összeg jut a hitel törlesztésére! A végrehajtók költségei elméletben jogszabályban meghatározottak, gyakorlatban azonban annyit számolnak fel, amennyit nem szégyellnek. (és ebbe nincs beleszólása a bankoknak!)

A végrehajtási előleg csak egy jogszabály által meghatározott számítás végösszegét tartalmazza, ha az eljárás során ezen kívül további költségek merülnek fel, azt is ki kell fizetni. Ilyen például az ingó/ingatlan árverési költségei, a gépkocsi lefoglalási költségei, szakértői díjak, stb.

 A végrehajtási illeték, a végrehajtónak járó költségek és jutalékok %-os mértékben meghatározottak, tehát erősen függenek a behajtandó összegtől. És ebbe az összegbe nemcsak a tőke, hanem az összes fennálló tartozás (kamat, késedelmi kamat, egyéb költségek) is beletartozhat!

 Példaként a végrehajtási illeték mértéke: az ügyérték 1%-a, minimum 5000 Ft, maximum 150 000 Ft. Ha a hitelben többen szerepelnek, mondjuk van egy adóstárs és egy kezes is az adóson kívül, akkor a „plusz személyekre” még 5000 Ft fizetendő.

A végrehajtási előleg már személyenként számít, ilyen egyszerűen nem meghatározható, de 20 000 Ft-nál alacsonyabb összeggel nem lehet már találkozni. Tehát ha már megkaptad a végrehajtótól a felszólítást, ezekkel az összegekkel a bank már megterhelte a hitelszámládat, ezt plusz ki kell fizetned!

 

Ez az eljárás nagyon nem éri meg, el kell kerülni!!

 Nézz körül itt, megújult! Katt ide: Pénzügyi Önvédelem

 

Címkék: behajtás költség végrehajtás végrehajtási

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr414755659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása