dollármilliomos.jpgPénzügyekkel foglalkozó személyeknek sok pénzügyi alapfogalom ismerete természetes dolog. Nekünk néha fel sem tűnik, hogy az adott fogalom tudása az átlagember számára nem természetes. Pedig a mai világban ezek a tudásanyagok éppúgy szükségesek, mint az például, hogy melyik orvost keresd fel, ha bajod van. Igyekszem ezért a blogbejegyzéseimben időnként ilyen alapfogalmakat tisztázni. Könnyebben érted majd a banki ügyintézőt és a környezetedben előforduló pénzügyi dolgokat. Most a kamatról lesz szó.

A kamat a pénz időértéke. Akkor is, ha Te adod a pénzt, és akkor is, ha Neked adják. A kamat egy „használati díj” amit azért adsz vagy kapsz, mert bizonyos ideig használják vagy használod a pénzt.

A kamat összege függ a tőkeösszeg használatának időbeli hosszától. Tehát: minél tovább van Nálad más pénze, annál több kamatot kell fizetned. A kamat összege függ attól is, hogy mekkora a kölcsönvett tőke összege. Minél nagyobb a tőke, annál magasabb a kamat. Ez az összeg függ még az aktuális gazdasági, piaci helyzettől is. Hiába szeretnél magas kamatot kapni a pénzedért, ha a potenciális „kölcsönvevők” máshol olcsóbban megkapják a pénzt.

Figyelem! Itt a kamat teljes összegéről (Ft)volt szó és nem a kamatlábról! A kamatláb a kamat összeg meghatározásának egy fontos tényezője. Lényegesen függ tőle a kamat összege. A kamatláb nagysága függ a piaci-gazdasági helyzettől, és ez befolyásolja a kamat összegét is.

A kamatláb egy százalékban kifejezett érték (pl. 15 %), ami a kifizetendő kamat összeg és a kölcsönvett tőke közötti arányt mutatja. A lényege az, hogy adott időszakra vonatkozóan mennyivel több pénzt szeretne visszakapni az, aki kölcsönadta a pénzt. A kamatláb meghatározásának nagyon fontos tényezője az idő. Nem mindegy, hogy 3 hónapra vagy 20 évre adják kölcsön a pénzt.

Egyszerűen a kamatláb meghatározható lenne úgy is, hogy az összes kifizetendő kamat összegét elosztod a kölcsönvett tőke összegével és megszorzod 100-al. Ez esetben jóval nagyobb % szám jön ki a 20 éves, mint a 3 hónapos futamidőre. (Ha kíváncsi vagy a számokra, számold így ki egy-két betét vagy hitelügyletedet, érdekes számokat fogsz kapni!) Az így születő számok azonban a hétköznapi életben nehezen lennének alkalmazhatóak, ezért a kamatlábat mindig egy adott időhosszra adják meg. Ez általában egy év, de létezik havi kamatozás is.

Az „éves kamatláb” fogalom tehát azt jelenti, hogy a tőke összegére vonatkoztatva egy év alatt hány százaléknyi kamatot kell kifizetni. Az egy év azonban lehet 360 és 365 nap is, attól függően, hogy mit alkalmaz a bank. Ha a kamatláb 10 %, akkor 1 mai forint 1,1 egy évvel későbbi forintot ér.

A havi kamatozás általában 30 napra szól, itt az 1 hónap végén kell kifizetni az adott kamatláb melletti kamatösszeget. Ha tehát egy havi kamatláb 10 %, akkor az ennek megfelelő kamat összeget 1 hónap után kell kifizetni. Vigyázat! Erre oda kell figyelni, mert általában a kamatlábat éves futamidőre adják meg! A 10 %-os havi kamat 120%-os éves kamatot jelent!!!!

A kamatszámítás különböző módjairól egy másik alkalommal fogok írni.

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: idő tőke kamat kamatláb kamat összeg

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr134733351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása