A hitelfelvétel kockázatai sorozat 5. részében a KHR adatbázisba történő bekerülés kockázatairól lesz szó.

A KHR rendszerről korábbi bejegyzés itt van:

Mekkora elmaradás után kerülsz a KHR-be?

 

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer, régebben: BAR ) egy zárt rendszerű adatbázis, melyet a pénzintézetek töltenek fel adatokkal. Ennek egy része a negatív listás adatbázis.

Ide kerülnek be azon ügyfelek adatai, akik oly módon nem tesznek eleget a fizetési kötelezettségüknek, hogy a kötelezettségük összege 90 napon keresztül folyamatosan meghaladja a legkisebb összegű havi minimálbért. Ezt szerződésenként (hitelenként) figyelik és jelentik. Annak, aki ide bekerül lényegesen csökken a jövőbeli hitelfelvételi lehetősége, ha kap hitelt, azt is jóval nagyobb kockázatokkal és költségekkel, mint általában. Ha több hiteled van, és az egyikkel a fentiek szerint elmaradsz, az a többire is „káros hatással van”, mert ronthatja az adósminősítésed, és ezzel fedezethiányt is okozhat.

Ilyenkor a bank úgy értékeli, hogy a kockázatai megnőnek, és igyekszik tenni ellene valamit.

Minél nagyobb a törlesztőrészleted, annál könnyebben kerülhetsz a KHR negatív listás rendszerébe, mert ha a törlesztőrészleted meghaladja a mindenkori minimálbér összegét, akkor már ha csak egy havi részlettel is, de folyamatos elmaradásban vagy (min. 90 napon keresztül). Kisebb összegeknél ez lassabban jön össze, de nagyon sokaknak sikerült már „teljesíteni” ! Ha nem figyelsz rá, későbbi lehetőségeidet csökkented!

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: hitel törlesztőrészlet KHR BAR

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr834721190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása