A sorozat utolsó részében arra mutatok rá, mennyire fontos figyelembe venni azt az esetet, amikor úgy alakul, hogy mégsem tudod fizetni a hiteleid törlesztőrészletét.

A sorozat előző részeit itt találod:

Milyen egyéb vagyontárgyaid, kapcsolataid vannak arra az esetre, ha végképp bajba kerülnél?

Számba kell venned, mit tudsz majd tenni, ha komoly bajba kerülsz, és az előzőekhez képest jóval kevesebbet, vagy egyáltalán nem tudsz majd törleszteni. Egyet tilos: homokba dugni a fejed!

A legnagyobb gondosság és jóindulat mellett is előfordulhat, hogy nem tudod törleszteni a hiteled. Ha ez nyilvánvalóvá válik, első dolgod legyen, hogy bemész a bankba és egyeztetsz a lehetőségeidről. Ne várd meg a felszólításokat és a felmondást, mert csak rosszabbodik a helyzeted.

Ha egyáltalán nem tudod már fizetni a részleteidet, akkor el kell gondolkoznod a fedezeted sorsáról. Ha ez a ház/lakás, amiben laksz, akkor az mindenkit érzékenyen érint.

Több út lehetséges:

  1. Van más vagyontárgyad, amit eladhatsz, és abból fizeted ki a kölcsönt.

  2. A fedezetet önmagad adod el. (Be kell vonni a bankot az eladás folyamatába!) Ha a lakásodról van szó, akkor eladhatod és vehetsz helyette egy kisebbet, vagy olcsóbb helyen fekvőt. Jobban jársz, mintha árvereznék.

  3. Kölcsönkérsz mástól. Itt jön az, hogy vannak-e olyan családtagjaid, barátaid, akik tudnak és akarnak is segíteni Neked. Ilyenkor mindig őszintén célszerű eljárni, és légy tudatában, hogy ezt is vissza kell fizetned! Ne értsd barát alatt az uzsorásokat!!! Nem barátaid, messze kerüld el őket! Végső megoldásnak sem jók!!!! Még nagyobb bajba kerülhetsz, mint voltál!

Ha összeírod a vagyonodat (azokat a dolgokat, melyeket tudsz nélkülözni és eladhatók), és ebből levonod a hitel teljes visszafizetendő összegét (kamatostól, költségestől, mindenestől, amit még nem fizettél ki), akkor látod meg igazán a vállalt kockázatod mértékét! Mekkora áldozatot vállalsz ezzel? Csak egy kis vagyonvesztés, ami rosszul érint ugyan, de nem borítja fel az életed, vagy nagyot süllyedsz, és a magad, illetve családod alapvető ellátása is gondot okozna?

Ne feledd, a hitel végül is előrehozott jövőbeli bevételed!

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: hitel kockázat törlesztés vagyontárgy

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr174721212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása