A bankváltás folyamata

 2012.09.24. 07:19

images.jpgMiután végigküzdötted magad a bankszámla választás kínjain, és arra jutottál, hogy bankot váltasz, jön a következő menet: el kell intézni a váltást. Ebben az szokott a nehéz lenni, hogy a már meglévő bankszámládon lévő megbízásaidat átvidd az új bankszámládra. Szerencsére erre már vannak egyszerűsített megoldások.

Sok esetben ma már a bankváltást az újonnan választott banknál úgy is el lehet intézni, hogy a régi bankodnál meg sem kell jelenned. Ez akkor lehetséges, ha mindkét bank csatlakozott a Magyar Bankszövetség Elnökségének egyszerűsített bankváltási eljárásához. Ezeknek a bankoknak a listája itt található:http://www.bankszovetseg.hu/bankszovetseg.cgi?p=onszabalyozas&l=&print=0&r=&v=5878134181

Az eljárás a régi bankszámlán szereplő állandó megbízásokra vonatkozik, úgymint csoportos beszedési megbízások, rendszeres, fix összegű átutalási megbízások. Új bankszámlát bárhol, bármikor nyithatsz, de a régit megszüntetni csak akkor tudod, ha az ahhoz kapcsolódó szerződéseket is megszünteted. Ilyen:

  • a bankkártya szerződésed (vissza kell adni a kártyádat),

  • a bankszámla-hitel szerződésed (vissza kell fizetni a hiteledet!),

  • elektronikus szolgáltatás szerződései,

  • a számláról történt betétlekötések,

  • SMS szerződés,

  • postafiók-szolgáltatás.

Úgy általában: a bankszámlához kapcsolódó összes szolgáltatást meg kell szüntetni.

Gond akkor van, ha olyan hiteled van, melyet csak a régi számládról fizethetsz. Ilyenkor a számlát nem tudod megszüntetni, legfeljebb a forgalmát áthelyezni egy másik számlára. (Egyébként ez sem biztos, hogy költségesebb megoldás, számolni kell!)

Nem szüntetik meg a számládat, ha bármiből adódó tartozásod van rajta (negatív az egyenlege), vagy inkasszó, hatósági átutalás, átutalási végzés áll sorban. A bankszámla megszüntetésének feltétele az is, hogy az összes számlatulajdonos aláírásával kérje a számla megszüntetését.

A bankszámlád csak akkor szűnik meg, ha azt kéred, és nincs egyéb (fentebb említett) akadálya.

Ha módod van az egyszerűsített eljárást igénybe venni, besétálsz az általad újként választott bankba és kitöltöd a „Bankváltás kezdeményezése” nyomtatványt. Ez arra szolgál, hogy az „új” bankod eljárhasson a „régi” bankodnál. Az „új” bankod 5 banki napon belül értesíti a „régi” bankodat a kérelmedről. A „régi” bankod 7 banki napon belül visszaigazolja, hogy teljesíthető-e a kérésed. Ha teljesíthető, közli az „új” bankkal, mikorra tudja a számla lezárását vállalni. Az „új” bank ezt követően 7 napon belül átveszi a fizetési megbízások teljesítését.

Ha olyan bankot választasz, ahol nem működik az egyszerűsített rendszer, akkor mindkét bankot fel kell keresned. Praktikusabb előbb megnyitni az új számlát, aztán megszüntetni a régit. A régi számládon lévő megbízásaidat meg kell adnod az új bankodnál is, a réginél meg vissza kell vonni.

Minden számlaváltásnál ügyelj arra, hogy a váltásról mindenki, aki pénzt küld a számládra (munkáltató, állam, anyukád, stb.) kellő időben értesüljön és megkapja az új számlaszámodat.

A bankváltás folyamatára mindenképpen érdemes legalább egy hónapot szánni, akkor is, ha ez 1 hónap számlavezetési többletköltséget jelent. Nem kötelező, de így biztonságosabb.

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide

 

Címkék: bank szerződés bankszámla bankváltás bankszámla választás

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr624767489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása