felszólítás.jpgEgy hitelszerződés megkötésekor ritkán esik szó a késedelmi kamatról, mert ilyenkor a többség (nem mindenki!) szándéka az, hogy rendben, a szerződés szerint fogja fizetni a törlesztőrészleteket. Sajnos azonban az élet időnként közbeszól...Úgy tapasztalom, hogy a késedelmi kamat többletköltségére kevesen számítanak.

 

Késedelmi kamat jár annak a pénzkölcsönt nyújtónak, akinek a szerződésben leírt időpont(ok)ban nem fizették meg az esedékes összeget. Ha felvetted a banktól a kölcsönt, és késve fizetsz meg, akár csak egy részletet is, a késedelmi kamatot felszámítják. Ha a részleted mondjuk október 15-én esedékes (legkésőbb eddig a napig kell megfizetned), és legkésőbb 15-én nem fizeted meg, akkor 16-ától a bank már késedelmi kamatot számít fel az elmaradt, de már esedékes tartozásod után. A késedelmi kamatot mindaddig számítják, míg az elmaradt részletet meg nem fizeted. Ez néhány napra is vonatkozik!

Ha az elmaradt részletedet befizeted, akkor abból először a költségeket (pl. felszólító levél díja, ha már küldtek) vonják le, majd a késedelmi kamatot, a kamatot és csak végül a tőkét. Tehát így a tőke csökkentésére kevesebb marad! A maradó több tőkére több kamatot is kell fizetni! Az ilyen elmaradásoknak így nemcsak egyszeri, hanem halmozódó hatása is van! Ha begyűjtesz egy csomó felszólítási díjat, akkor a szokásos törlesztőrészleted nem lesz elég az esedékes tartozásaid kifizetésére, és folyamatos lesz a késedelmi kamat felszámítása. Nem jó taktika mindig csak felszólításra fizetni!

Ha gondod támad, vagy csak figyelmetlen voltál, és késel a fizetéssel, akkor igyekezz kicsit többet fizetni a szokásos részletednél! Ha kaptál felszólító levelet, fizesd meg annak a díját! Adott pillanatban rosszul esik, de hosszú távon jobban jársz! Ha odáig eljutsz, hogy felmondják a hiteledet (ez általában 2-3 havi nem fizetés után következik be), akkor az egész tartozásod esedékessé válik, tehát azonnal meg kellene fizetned a teljes tőke és addig felhalmozódott kamattartozást, és költségeket. A felmondás napjától a késedelmi kamatot már nem az elmaradt részletek után, hanem a teljes tőkére számítják fel!! Nem jó biznisz. Nagyon gyorsan fog nőni a kamattartozás!

Nemrég volt „szerencsém” látni egy 1993-ban felvett hitelt, mely felmondásra került, történt rá befizetés és volt behajtás is. Ennek ellenére a 200 000 Ft-os hiteltartozás mára 1 800 000 Ft-ra duzzadt! A hosszú idő, a magas kamat és a folyamatos késedelmi kamat felszámításának hatása!

A késedelmi kamat alól nem tudod kimenteni magad. Nincs indok, mellyel ezt érvényesen meg lehet tenni. Ha készfizető kezes van a hitelben, neki is meg kell fizetnie a késedelmi kamatot!

A késedelmi kamat mértékét (%) a bankok kondíciós listájában (hirdetményében, ki hogy hívja) találod meg, de a szerződésnek, vagy az általános szerződési feltételeknek is tartalmaznia kell. Ha felszólító levelet kapsz, abban is meg kell találnod. Ez ma nagy általánosságban pénzügyi intézményeknél 6 %.

Ha hitelt veszel fel, fontos megtudnod a késedelmi kamat mértékét! És ne legyél figyelmetlen, pontosan fizesd a részleteket! Ha rendszeres átutalással fizetsz, legyen pénz a számládon az esedékesség időpontjában! Ha mégis késtél, fizesd meg ennek költségeit.

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: hitel kamat felmondás felszólítás késedelmi kamat

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr324807070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása