Sajnos sokak váltak érdekeltté abban, hogy ismerjék a végrehajtók által végigvitt folyamatot, ezért most nagy vonalakban megismertetlek azzal, hogy mi történik akkor, ha a tartozásod a végrehajtóhoz kerül. Ennek ismerete azért fontos, hogy tudd, mire számíthatsz, ha nem fizeted a hiteled törlesztőrészleteit.

Itt csak egy rövid összefoglalót találsz, de a teljes folyamatot végigkövetheted az első késedelemtől a végrehajtás befejezéséig egy ingyenes videó tanfolyamon itt:

 

Végrehajtási eljárások

A végrehajtóknak olyan rendszerekből van lekérési jogosultsága, melyekből elérheti a bejegyzett vagyontárgyaidat, jövedelmeidet, stb. Ezentúl helyszíni vizsgálatot is joga van tartani és tárgyalni az adóssal.

A végrehajtó az intézkedéseit azzal kezdi, hogy felméri, van-e bármilyen ingatlan a tulajdonodban. Itt lényegtelen, hogy mekkora arányban a Te tulajdonod. Ha talál ilyen ingatlant – a végrehajtást kérő megkérdezésével vagy anélkül – megkeresi a Földhivatalt és végrehajtási jogot jegyeztet be. Így önállóan nem tudod eladni (elajándékozni, más nevére íratni) az ingatlant.

Ezzel egyidőben küld egy felszólítást Neked, hogy fizesd meg a tartozásodat. Majd kimegy a helyszíni eljárást lefolytatni a lakhelyedre. Itt azon kívül, hogy megpróbál beszélni az adóssal, felméri azt is, hogy van-e értékesíthető ingó vagyona. (Számítógép, TV, festmények, stb.)

Ha mindezeket követően az adós 15 napon belül nem fizette meg a tartozását, akkor a végrehajtó az adós munkabérét, nyugdíját letiltathatja. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak vagy a Nyufignak a végrehajtó utasítására az adós járandóságából a letiltásban feltüntetett összeget át kell utalnia a végrehajtást kérőnek (esetünkben a banknak), vagy a végrehajtó által megadott számlaszámra. Így az adós nem juthat hozzá jövedelmének ezen részéhez. (A végrehajtó a helyszínen is ellenőrizheti, hogy a munkáltató megtartja-e a letiltási szabályokat!) A letiltás hatálya kiterjed az új munkáltatóra is, tehát munkahelyváltással -szabályos eljárás esetén – nem lehet a letiltástól megszabadulni.

Ezek után-közben a végrehajtó elkezdi a fellelt vagyonokra az eljárást. Ha autót talált a neveden, azt lefoglalhatja, sőt a forgalomból is kivonhatja, árverésen értékesítheti. Ugyanígy az egyéb vagyontárgyakat is. Nem értékesít a végrehajtó abban az esetben, ha az értékesítés költségei magasabbak, mint a vagyontárgy értéke. Lefoglalhatja cégekben lévő üzletrészeidet, bankszámládon vagy betétekben tartott pénzedet. (Ennek mértékét törvény szabályozza.) Ezt nem védi az OBA!!!

Ingatlanok esetén a végrehajtó kiközli a végrehajtást kérővel az ingatlan becsértékét, és nyilatkoztatja, hogy kéri-e az árverést. Ha igen, ennek borsos költségei vannak, melyet a bank előlegez meg, de az adóst terheli, tehát ennek költségét is az adósnak kell megfizetnie!

Az árverés ténye az ingatlannyilvántartásba bejegyzésre kerül. Sikeres árverést követően megtörténik az elszámolás, az árverési vevő tehermentesen kapja meg az ingatlant, de ha az adós tartozása meghaladja a befolyt eladási árat, a végrehajtás ellene tovább folyik. Ha az ingatlan kétszeri árverése sikertelen, akkor a végrehajtást kérőnek joga van a tartozás fejében átvenni az ingatlant. Ez azt jelenti, hogy az ő tulajdonába kerül, értékesítheti vagy hasznosíthatja. Az átvétel értékét levonják az adós tartozásából. Lehet, hogy ezzel meg is szűnik a tartozás, ha nem, a végrehajtási eljárás tovább folyik.

Ha mindezek nem vezetnek eredményre a végrehajtó kiadja a behajthatatlanságról szóló jegyzőkönyvet, de a nem értékesített ingatlanokon rajta marad a végrehajtási jog. A végrehajtást kérő az elévülési időn belül bármikor kérheti az eljárás újraindítását. Főleg akkor teszik ezt meg, ha új információkat tudnak meg az adósról.

Címkék: ingatlan árverés adós letiltás végrehajtó végrehajtás

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr834778936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása