MP900423671.JPGMiközben Magyarországon egyre gyorsabban nő a bankkártyák használata, biztonságuk nem sokat javul. Ennek oka nemcsak a bűnözők „kreativitásában”, hanem a lakosság óvatlanságában is keresendő.

Az MNB statisztikája szerint a bankkártyás vásárlások összege egyre gyorsabban nő. Már 2012. első félévében meghaladtuk az egész tavalyi bankkártyás vásárlások összegét, amit már nem lehet az infláció növekedésére fogni. Emellett persze folyik a bankautomatákból történő készpénzfelvétel is: ez 3,3-szor annyi, mint a vásárlással elköltött összeg. A tranzakciók (felvétel ATM-ből, fizetés kártyával) száma sokat nem változik, 62 millió körül alakul. Egyre többet használják a magyarok bankkártyáikat is külföldön, az itt megforgatott pénz összege 30 % körüli mértékben nőtt, annak ellenére, hogy ez általában drága mulatság.

Szóval úgy tűnik, egyre jobban megbarátkozunk a bankkártyánkkal, egyre többet használjuk, tehát egyre inkább bízunk benne. Pedig a csalók továbbra is „dolgoznak”. A statisztikák szerint a magyar bankkártya birtokosok 6 %-a észlelt már valamilyen visszaélést a bankkártyájával. Ebben persze nincs benne az, aki nem észlelte, de meglopták...Az ügyeskedők sokszor kis összegekkel csalnak, arra blazírozva, hogy nem vesszük észre. Sok kicsi sokra megy...

Ugyanakkor a lakosság is elég óvatlan. Legalább 15 éve a témával kapcsolatban folyamatosan hallom azt az intelmet, hogy a PIN kódunkat ne tartsuk a kártyánk mellett, a pénztárcánkban, vagy olyan helyen, ahonnan könnyen ellopható. Valamiért ezt sokan még mindig nem tartják be. Pedig fontos lenne. Ráadásul az is kiderült, hogy vannak olyan PIN kódok, amiket előszeretettel kérnek az ügyfelek (ahol lehet), így a csalóknak elég jó esélye van egy simán elcsórt bankkártyával PIN kód nélkül is boldogulni. A világ egyik legnépszerűbb PIN kódja az 1234, majd sokaknak van 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 6969 PIN kódja. Váltsd le, ha ilyened van! Ne add meg a születési évedet se, mert ehhez is könnyen hozzájutnak az ellopott irattárcádból...

A bankkártyák adatait az automatáknál felszerelt különféle kütyükéken kívül az internet és egyéb hálózatokon keresztül is lopják. Kezdetben még egy sima átverős e-mailt küldtek a gyanútlan felhasználónak, hogy megadják adataikat. Később a netbankos felülethez megtévesztően hasonló oldalra terelték a delikvenst, aki így gyanútlanul megadta az adatait. Ma már bankokat, kártyakibocsátókat is támadnak és tömegesen szerzik az adatokat. Vírusokkal, kémprogramokkal dolgoznak, amik már nemcsak netbankon, hanem a mobil bankolásnál is megjelennek. Különösen alkalmasak erre a kávézókban, szállodákban, stb. található nyílt, védtelen WIFI hálózatok, ahol az óvatlan felhasználók elfelejtik lezárni a netbankos kapcsolatokat a tranzakciók végén.

A bankoknak jó és kifizetődő az az ügyfél, aki rendszeresen igénybe veszi az elektronikus bankolás lehetőségeit, mert a tranzakciók automatikusan, kevés emberi beavatkozással működnek. Így aztán mindenféle akcióval, kedvezménnyel csalogatják az ügyfeleket. Csak sajnos az ebben rejlő veszélyekre nem eléggé hívják fel a figyelmet. Azt azért hozzá kell tennünk, hogy a bankok saját érdekükből is kifolyólag biztonságos rendszer kiépítésére törekszenek, igyekeznek mindent megtenni a védelem érdekében.

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: biztonsag csalók bankkartya ATM PIN

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr734816704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mspoppy 2012.10.10. 14:11:20

Ha a bankkártyák biztonságos használatáról van szó, jellemzően az ügyfélre terelődik a hangsúly. Ugyanakkor, ha pl. az ügyfélnek lejár a bankkártyája és újat rendelne, többször előfordult már, hogy automatikusan a kevésbé biztonságos, nem dombornyomott, nem chipes kártyatípusból rendeltek neki (még ha korábban ilyet is használt) és úgy egyáltalán: "elfelejtettek" tájékoztatást adni a kártyákról.
süti beállítások módosítása