A mai világban előbb-utóbb majdnem mindenkinél felvetődik a bankszámlanyitás kérdése. Van, hogy kényszerből, van, hogy praktikussági okokból, vagy az élethelyzet megváltozásakor.

IMGA0985.JPG

Ha munkahelyed lesz, nagyon sok munkáltató csak bankszámlára hajlandó utalni a fizetésed. Ilyenkor kénytelen vagy számlát nyitni. Sok munkáltató azt is előírja, hogy melyik banknál tedd ezt, annak ellenére, hogy ez jogszabályba ütközik. Ettől függetlenül nem biztos, hogy rosszul jársz, mert esetenként a munkáltató a banknál a dolgozóinak kedevezményeket tud kiharcolni. Ma már a legtöbb bank sokféle számlaterméket, számlacsomagot „árul”, így ez esetben is érdemes tájékozódni arról, hogy melyik fajtát válaszd.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy akkor érdemes bankszámlát nyitni, ha van rendszeres bevételed és a bankszámla valamelyik funkcióját (pl. betétlekötés, áramdíjfizetés, rendszeres átutalások, bankkártya használat, stb) használni szeretnéd. A rendszeres bevétel bármi lehet, akár szüleid is utalhatnak a számládra, vagy ösztöndíjat kapsz, vagy Diákhitelt vettél igénybe, stb.

Tipikusan számlanyitós élethelyzet az, ha tanulmányaid miatt elkerülsz otthonról. Ilyenkor, ha ösztöndíjat kapsz, vagy bármilyen más jogcím alapján rendszeres bevételeid vannak, érdemes számlát nyitni. Ahhoz, hogy távollévő szüleidtől pénzt kapj, nem feltétlenül szükséges külön számla, ez megoldható úgyis, hogy a szüleid számlájához a Te nevedre szóló bankkártyát (ezt nevezik társkártyának) igényeltek. Így a szüleid számlájáról tudsz pénzt kivenni a bankkártyáddal a bankautomatáknál, vagy fizetni tudsz vele a boltban.

Ha saját bankszámlát nyitsz, és azt boltban való fizetésre, vagy készpénz felvételére is akarod használni, akkor érdemes bankkártyát is igényelned hozzá. Ha van bankkártyád, szinte bárhol és bármikor készpénzhez tudsz jutni.(Persze csak akkor, ha van pénz a számládon...)

A bankszámla azonban rendszeres kiadásokkal jár! Általában valamilyen címen felszámítanak havi díjat, a terheléseid után tranzakciós díjat, a bankkártya igénylése és használata is pénzbe kerül. Ezt ügyes bankválasztással és számlakonstrukció választással lehet csökkenteni. Erről egy későbbi feljegyzésemben még írok, mert ez már szinte külön tudomány.

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: életmód bankkártya megtakarítás bankszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr84666904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timee 2012.08.30. 11:53:13

Sziasztok! Az érettségi óta a netet bújom, hogy hol érhetné meg folyószámlát nyitni (diákszámlát), melyik banknál gyűjtögessek, hisz a fősulis élet nem lesz olcsó mulatság, valószínű diákhitelt is igénylek! Eddig ezt találtam a legjobbnak: erstebank.hu/extras/fiatalsag/ Van valakinek valamilyen ötlete még? Tapasztalat?

Wimmer Éva 2012.08.30. 21:35:33

Szia Timee! Igyekszem néhány napon belül a bankválasztás szempontjairól is írni, bár téma ennél sokkal többet is megér!

timee 2012.08.31. 11:14:21

Hú, az nagyon sokat segíteni, szerintem nemcsak én járok most ilyen cipőben! :)
süti beállítások módosítása