Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre több szó esett a kormány legújabb népnyúzó ötletéről: a tranzakciós illetékről. Néhány napja is újabb, egyre kevésbé érthető és átlátható hírek láttak napvilágot. Mi is akar ez lenni?

kártyás manusz.jpgA bankszámládat azért tartod, mert használni szeretnéd: kifizeted a villanyszámládat, pénzt utalsz, ide érkezik a munkabéred, lehet folyószámla-hiteled, bankkártyád, betétlekötésed. Tágan értelmezve ezek mind tranzakciók.

Ezek után a bank - mivel szolgáltatást végez számodra - különböző nevű és nagyságú díjat számol fel. Ezt hó végén számítja fel Neked és emeli le a számládról. Ha bevezetik a tranzakciós illetéket - ami bárhogy is hívják egy adófajta - akkor ezeken a díjakon felül még ezt is meg kell fizetned.

Nagy kérdés, hogy a kormány mit tekint majd tranzakciónak. Jelenleg olyanokat hallani, hogy az átutalások, beszedések, készpénz ki- és befizetések, csekkbeváltások, akkreditívek tartoznak majd ide. E két utóbbi tranzakció általában nem jellemző a lakossági számlákra. A többi viszont nagyon is! Ha a számládról fizeted a vízdíjat, pénzt küldesz valakinek, vagy pénzt fizetsz be a számládra, már adózhatsz is! A jelenleg szóban forgó 1 ezrelékes mérték egy átutalás esetén megközelítheti a bank által felszámított átutalási díjat is!  Ezeket a díjakat a bankok általában maximalizálják - tehát egy adott összegnél többet nem kérnek, bármekkora is a tranzakció összege. A kormány most vitázik, legyen-e és mekkora a maximalizálás.

Ezek a számok nagyon fontosak egy nagyvállalatnál, mert hatalmas összegek után adózhatnak. A maximalizálás esetén elkezdenek majd gondolkodni, hogy az adott átutalandó összegeket hány részletben utalják. Vagy: ne is forgalmazzanak magyarországi banknál, hanem nyissanak számlát külföldön, onnan is bármi megoldható.

Mit tehetsz Te?

Visszatérsz a készpénzben fizetéshez, vagy szintén számlát nyitsz külföldön. A készpénzhez visszatérés azt jelenti, hogy amit tudsz, nem a számládon keresztül fizeted ki, hanem személyesen adod át a pénzt. Például a villanyszámlát a szolgáltatódnál fizeted be. Szépen körbejársz mindenkit havonta. A munkabéred készpénzben kéred - ha hajlandóak így adni.

Nyithatsz számlát külföldön is, ha akkora a forgalmad a számládon, hogy megéri kifizetni az időnkénti kiutazás költségét. (Határ mellett élők előnyben!), és hajlandó vagy az árfolyamokat figyelgetni.

Következmények?  A feketegazdaság növekedése, a kis- és középvállalkozók egymás közti fizetéseit készpénzben intézik, nő a bankjegyek iránti kereslet, az egész  pénzügyi piac visszafejlődik.

Amin eddig az egész bankrendszer dolgozott, ami az ország érdeke is lenne, hogy minél kevesebb legyen a készpénzforgalom (merthogy az drága!), az most szépen visszafejlődik.

Egyre jobban lemaradunk Európától........

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: hírmagyarázat

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr234592799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása