A hitelekről

 2012.06.19. 18:00

A hitel egy olyan dolog, amit a legtöbb mai ember nem nélkülözhet. A fiatalok életkezdése tipikusan ilyen helyzet. Miből is lenne pénze a tanulmányaira, saját lakására, esetleg vállalkozása beindítására, mikor még a szülei is fizetik a saját hiteleiket? Ezért nagyon fontos tudnod, mit is vállalsz, ha hitelt veszel fel!

width=250 Hitelen azokat a banki szolgáltatásokat értjük, amikor a bank meghatározott feltételek mellett az ügyfélnek pénzt bocsát rendelkezésre, és ezt meghatározott feltételek mellett visszakéri. Ezek a feltételek határozzák meg a hitel típusát.

 

 

Nagyon sokféle hitel van, sok-sok különböző feltétellel, de azért az alapok ugyanazok. A lényeg az, hogy a bank akkor ad pénzt kölcsön, ha a lehető legbiztosabban látja, hogy azt vissza is fogja kapni. (Kamatostul!)

Azt az összeget, amit a bank kölcsön ad Neked, tőkének nevezik. Erre számítják fel a kamatot, ami a bank bevétele. A kamat a tőke időértéke. Az az ár, amit azért fizetsz, hogy Te használod a bank pénzét. Ha sokáig használod, többet fizetsz. A kamat mellett a bankok felszámítanak még különböző díjakat:pl. hitelbírálati díj, kezelési költség, folyósítási díj, stb. Ez arra szolgálna, hogy a bank hitelnyújtással kapcsolatos költségeit fedezze.

Ahhoz, hogy a bank a hitelt odaadja Neked, három fő dolgot vizsgál meg: a fizetőképességedet, a fizető készséged, valamint az általad felajánlott fedezetek. Ezek lényege- egyelőre - röviden:

1) Fizetőképesség

A bank azt vizsgálja, hogy van-e és lesz-e annyi pénzed, hogy a törlesztőrészleteket fizetni tudjad. Ezért érdeklődik a jövedelmedről, arról, hogy mekkora családot kell eltartanod. A bank ilyenkor felméri, hogy meddig ér a takaród! Ezt minden hitelfelvétel előtt Neked is meg kell tenned. Erről majd írok egy külön részletes bejegyzést, mert ez számodra nagyon fontos!

2) Fizetőkészség

 Azt próbálja felmérni a pénzintézet, hogy vissza akarod-e fizetni a hitelt! Igen, olyan is van, hogy valaki nem is akarja visszafizetni a hitelt. Erre nem buzdítok senkit, ugyanis rosszul járnak! A bankoknak van eszközük ezek behajtására! A fizetőkészség megállapítása nem könnyű dolog, de pl. erre is szolgál a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer). Ez egy olyan informatikai rendszer, ahova a bankok feltöltik adósaik adatait, azt is, ha valaki nem fizet. Ezt más bankok is láthatják. Ez egy pontosan leszabályozott rendszer, majd írok erről is, mert nemrég megváltozott, kibővült. Nem szívesen adnak a bankok hitelt annak, akinél ez a rendszer azt mutatja, hogy nem fizet.

3) Fedezet

A fedezetek olyan dolgok, amik arra szolgálnak, hogy akkor is fizesd ki a hitelt, ha nem akarod (vagy nem tudod). Ilyenek az ingatlanok (pl. lakás, ház, hétvégi ház, telek, földterület), az ingó tárgyak (pl. értékes festmény, arany, gépek, autó,stb.), vagy a munkabér, nyugdíj.Fontos fedezetnek számít a készfizető kezesség. Ez azt jelenti, hogy ha Te nem fizetsz, akkor a kezesen hajtják be a tartozást, egyidejűleg az ellened indított eljárással. A készfizető kezes teljes vagyonával felel, tehát nagyon-nagyon fontold meg, kinek mész el kezesnek.

Ezek azok az alapok, amelyeket figyelembe kell venned, ha hitelért fordulsz egy bankhoz. Ezeken kívül még nagyon sokféle feltétel létezik attól függően, hogy milyen típusú hitelről van szó, milyen hosszú a futamidő, stb. Minden egyes hitelfelvételt nagyon meg kell gondolnod, és nemcsak azt, hogy melyik banknál vedd fel, hanem a feltételeket is!

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: hitel

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr764584188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása