A bankszámla funkciói

 2012.06.22. 12:56

A bankszámlád egyik legfontosabb feladata, hogy pénzt tudj küldeni, akinek akarsz. Az MNB 2012. július 1-től élő új szabályozása szerint ez már 4 órán belül kivitelezhető!

 

 bankszámla 2..jpegA bankszámlákon - jogszabályban meghatározott módokon - különféle fizetési módokkal lehet pénzt mozgatni. Ilyenek az átutalások is. Fajtáik:

 

 

 

Egyszerű átutalás:

Az egyszerű átutalási megbízással megbízod a bankodat, hogy utalja át az általad megadott összeget az általad megjelölt másik bankszámlára. Ez a másik bankszámla bárkié lehet, a Tiéd is. (Nem ritka, hogy egy személynek több számlája is van, főleg azért, mert egy hitelnyújtásnál sok bank ragaszkodik a számlanyitáshoz.) Az átutalási megbízás benyújtható ún. terhelési nap megadásával is, ha előtte erre vonatkozó külön megállapodást kötöttél a bankkal. Ez azt jelenti, hogy azon a napon teljesítik az átutalást, amit megjelöltél a megbízáson. Ennek banki napnak kell lennie, ha mégsem, akkor is teljesítik, a dátumot követő első banki napon.

Rendszeres átutalás:

Hasonló, mint az előző, azzal a különbséggel, hogy a megadott összeget, a kért rendszerességgel (havonta, negyedévente, stb) utalja át a bank ugyanazon számlaszámra.

Csoportos átutalási megbízás

Ez arra jó, ha egy vállalkozás, cég a bankszámlájáról különböző összegeket, azonos időpontban, sok különböző számlaszámra szeretne átutalni. Ilyen például a munkabér kifizetése. Átutalók lehetnek még nyugdíjpénztárak, biztosítók, értékpapír letétkezelők, stb.

Hatósági átutalás és átutalási végzés

Na, ezek kellemetlen dolgok. A végrehajtási eljárásokban (bírósági, közigazgatási, adó!!) az erre jogosult szervek (nem a májad, hanem mondjuk a végrehajtó!) megkeresik a számlavezető bankodat, hogy emeljék le a számládról a megjelölt összeget. Ennek megtételére sajna a bankokat törvény kötelezi. Ha van elég pénz (jogszabály határozza meg, hogy mennyi) a számládon megtörténik az átutalás. Akkor kerülheted el, ha jó gyerek vagy és nem rosszalkodsz, például befizeted az adódat!

Ezek az átutalások ma még napon belül történnek meg: ha reggel beadod a megbízást a bankba, másnap reggel a címzett számláján lesz a pénz. Van egy másik rendszer is, a VIBER. Annyit jelent: Valós Idejű Bankközi Elszámolási Rendszer. Ezen a rendszeren keresztül egy órán belül teljesítik az átutalást, de ez nagyon drága.

 Az utóbbi években több EU tagállam szorgalmazta a napon belüli többszöri elszámolást az európai fizetési módokban. (SEPA-nak rövidítik) Ez növeli az országok versenyképességét, ezért vezetik be Magyarországon is.

A rendszer haszna Nálad is megmutatkozik, pl. a napon belül kapott pénzt még aznap továbbutalhatod, egy nappal tovább forgathatod a pénzed. Felgyorsul az egész pénzforgalom.

Ez jó lesz, megint csak gyorsulunk, gyorsulunk, gyorsulunk.....

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: bankszámla hírmagyarázat

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr954581579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása