A bankszámla feladatai

 2012.06.29. 10:32

Lakossági számláknál a csoportos beszedést alkalmazzák legsűrűbben a különböző beszedési megbízások közül, ezért jó, ha megismered miről is van szó.


Pénzhálózás.bmpA csoportos beszedés egy háromoldalú megállapodás, melynek szereplői: Te, a bank és a szolgáltató.

Ez egy jogszabály által szigorúan szabályozott fizetési mód. Arra való, hogy a számládról rendszeres időközönként, de eltérő összegekben a szolgáltató leemelhesse a neki járó összegeket. Szolgáltatók lehetnek a biztosító társaságok, az áramszolgáltató, gázszolgáltató, önkormányzatok, kábeltévé szolgáltatók, internetszolgáltatók, stb. Bárki lehet, aki csatlakozik a rendszerhez és teljesíti a csatlakozás feltételeit.

A szolgáltatók szeretik, mert gyors, pontos és olcsó. Neked jó, mert nem kell a sok csekkel futkosnod rendszeresen. A banknak jó, mert ezzel magához is köti az ügyfelét, és díjat szedhet be.

Szóval baró az egész, amíg túl drágává nem válik (tranzakció, és mint ilyen, most próbálja ezt is adóztatni a kormány.....).

A Te részedről a jogszabály védelmi pontokat is beépített:

  • Mielőtt a számládról a szolgáltató leemelné a kívánt összeget, Téged tájékoztatnia kell a kifizetendő összegről. Ezt többnyire értesítő vagy számla küldésével teszi meg. Ez történhet papíron vagy elektronikusan, attól függ, miben állapodtok meg. Így tudhatod, hogy mennyi pénzt kell a számládon tartanod, illetve van néhány napod, hogy a véleményed szerint túl nagy összeg küldését leállítsd.

  • A csoportos beszedésre való felhatalmazásnál meg kell adnod egy maximális összeget, amit a fogyasztó leemelhet. Ennél nagyobb összeget a bank nem küld el, akkor sem, ha van rá elég pénz a számládon. Ezt az összeget változtathatod, ha akarod. Úgy érdemes beállítani, hogy kicsit nagyobb legyen, mint a szokásos összeg (infációt beleszámítva...), de az ingerküszöbödet ne érje el.

A csoportos beszedésre való felhatalmazást egy nyomtatványon tudod megadni a szolgáltatónál vagy a banknál. A többit ők egymást közt lerendezik.

Figyelned kell arra, hogy a beszedés időpontjában legyen elég pénz a számládon. A bank pontosan beszedésre benyújtott összeget utalja át, sem többet, sem kevesebbet. Ha 2 Ft hiányzik a teljesítéshez, már meghiúsul az átutalás! A szolgáltatók általában egy időszakon belül (pl. hónap, negyedév) kétszer kísérlik meg a beszedést, ha az első nem sikerül néhány nappal később megpróbálják még egyszer. A havonta fizetendő szolgáltatásoknál általában ugyanazokban a napokban indítják el a beszedést.

A bankszámla ezen funkciója egy jó szolgáltatás, érdemes igénybe venni, annál is inkább, mert a havi számlakivonatokon pontosan tudod követni, hogy mikor mennyit fizettél. Ez könnyebbé teszi a pénzed beosztását és a szolgáltatás árának követését is.

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: bankszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr714616311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása