Megtakarítások, befektetések

 2012.07.04. 20:15

Életed során folyamatosan felmerülő kérdés lesz – reméljük!!! - , hogy megtakarított pénzedet hová fektesd be. Ez sok tényezőtől függ, és egész „iparág” épül rá.

MP900308996.JPGHa a „befektetés” szót hallod, akkor inkább nagy összegek különféle bonyolultabb dolgokba történő elhelyezését érted. Ez többnyire így is van, de kinek mi a nagy összeg? A kisnyugdíjasoknak és diákoknak az ötvenezer forint is nagy összeg, mégsem tudnak venni belőle egy lakást.

Szóval a befektetések formája függ:

  • az összeg nagyságától,

  • a kockázatvállalási hajlandóságodtól és

  • milyen hosszú ideig szeretnéd lekötni a pénzedet.

Az összeg nagysága elég egyértelmű: több millió forinttal többféle befektetési lehetőséged van, mint néhány tízezerrel. Azonban a néhány tízezer is nagyon fontos lehet, és arra is van rengeteg banki konstrukció. (Direkt nem írtam banki terméket, mert azt hallottam a rádióban, hogy ez a 2011. év egyik legnegatívabb szava!)

A kockázatvállalási hajlandóság már nem ennyire egyszerű téma. Itt arról van szó, hogy mennyire tűröd, ha esetleg veszteségeid lesznek. A veszteség is kétféleképpen értendő:

  • a befektetett pénzed egy részének elvesztése

  • a hozam (ami nemcsak kamat lehet!) egészének vagy egy részének elvesztése.

Az a szabály, hogy minél biztonságosabb egy befektetés, annál kisebb hasznot hoz. De az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) által védett betétek között is rengeteg különbség van, érdemes itt is utánajárni a lehetőségeknek. Viszont az NEM általánosan igaz, hogy minél hosszabb távú a befektetés annál több hasznot hoz.

A lekötési idő hosszát az határozza meg, hogy mit szeretnél, mire gyűjtöd a pénzed, vagy már akkora összeggel rendelkezel, amit kifejezetten jövedelemtermelésre szeretnél használni.

Ha pl. egy háztartási gépet szeretnél venni, amire havonta félreteszel, akkor nincs értelme hosszú távra lekötni, de ha mondjuk örököltél egy nagyobb összeget, és nincs még terved vele, vagy jövedelmet szeretnél szerezni vele, akkor a hosszabb távú lekötés mellett fogsz dönteni.

A lekötési időket lehet kombinálni is! Például nem tudod még, hogy mit szeretnél, és mikor kell majd a pénzed, akkor az ismétlődő lekötéseket érdemes választani. Ezek olyan betétkonstrukciók, mikor azt mondhatod, hogy most lekötöd a pénzed 1 hónapra, de ha lejár az 1 hónap, akkor újból (és mindig, míg vissza nem vonod) kössék le anélkül, hogy mindig bejárkálnál a bankba.

Ez az egész befeketetősdi alapvetően a Te személyes igényeidtől függ. Az alapelv pedig: minél kevesebb pénzből minél több hozamot összehozni, de úgy, hogy az érdekeid ne sérüljenek.

Nagyon sokféle formája van a befektetéseknek, az egyszerűtől a legbonyolultabb ügyletekig.

Főbb formái az alábbiak:

  • bankbetétek

  • biztosítási konstrukciók

  • ingatlan

  • cégekbe, vállalkozásokba befektetés

  • tőzsdei ügyletek

  • értékpapír piacok

Ezek sokszor összemosódnak, mert pl. befektetési alapokat „árulnak” a bankok, biztosítók is, és szerepelnek az értékpapír piacokon is. Mindegyik formáról köteteket lehetne írni, ezért van az, hogy sokaknak erre szakosodott pénzügyi tanácsadójuk van.

Legközelebb a megtakarítások biztonságáról írok majd, de ennyi előismeret szükséges volt hozzá.

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: kockázat megtakarítás betét

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr504629709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása