Mindenkinek fontos, hogy megtakarításait biztonságban tudja. Ez azonban két dolgot is jelent: 1) a megtakarított összeg ne vesszen el, 2) lehetőleg ne csak az értékét őrizze meg, hanem gyarapodjon is.

szétesett malac_1.jpgA megtakarítások biztonságát két „hivatalos” szervezet őrzi: az OBA és a BEVA. Az OBA-ról már írtam egy részletes bejegyzést, itt találod:

A BEVA (Befektetés-védelmi Alap) hasonló az OBA-hoz csak nem a bankbetétek biztonságát őrzi, hanem a befektetési alapokét. Mindkettőnek az a funkciója, hogy ha a megtakarítást elfogadó intézet nem képes fizetni, akkor a törvényben szereplő mértékig az intézet helyett fizessen.

Ha olyan befektetést választasz, hogy ezen szervezetek valamelyike védi, akkor a forintban elhelyezett tőkéd nem fog elveszni. De figyelni kell az összeghatárokat! Az ezen felüli összegek biztonságát a megtakarítást elfogadó intézet biztosítja. Ha ez fizetésképtelenné válik, akkor gond van, mert elveszett a pénzed azon része, melyet az Alap már nem biztosított.

Itt van szerepe annak, hogy melyik pénzintézetet választod.

Ingatlanba, közvetlenül vállalatba történő befeketés esetén nincs ilyen garanciát vállaló szervezet!

Az általad megtakarított és befektetésre szánt teljes összeget nevezzük portfóliónak. Nagy összeg esetén érdemes ezt megosztani, hogy csökkentsd a kockázatot. Ezt a megosztást nevezik diverzifikációnak.

A diverzifikáció kétszintű is lehet: ha a portfóliódat úgy osztod meg, hogy választasz közé befektetési alapot is akkor a két szint:

  1. A portfóliód eredeti megoszlása (pl. 1 db ingatlan, 5 db bankbetét, 2db befektetési alap)

  2. A portfóliódon belül olyan befektetési alapot választasz, ami szintén megosztható. A befektetési alapok közt vannak olyanok, hogy Te mondhatod meg, milyen %-ban szerepeljenek benne kockázatos és kevésbé kockázatos eszközök. Eszközök alatt itt pl. államkötvényeket, részvényeket kell érteni.

A befektetési alapokkal nagyon kell vigyázni, mert jó hozamokat ígérnek, de kockázatosak lehetnek. Be kell tartanod azt az alapszabályt, hogy teljesen értsd, hova fekteted be a pénzed. Ha bonyolult, és nem érted, akkor inkább ne abba fektesd! Alaposan át kell gondolni!

A diverzifikáció arra jó, hogy ha egyik befektetésed „bebukik”, akkor azt a másik kompenzálja, illetve, hogy egy esetleges rossz befektetésnél ne vesszen el a teljes megtakarításod.

Amíg a megtakarított összeg az OBA vagy a BEVA által biztosított mérték alá esik, addig lényegtelen, hogy melyik pénzintézetnél van a pénzed. E fölött azonban érdemes meggondolni, és több helyre elosztani a pénzed.

Ami még nagyon fontos: ha devizában és nem forintban tartod a megtakarításodat (legyen az banki devizabetét vagy devizaalapú befektetési alap), akkor számolnod kell az árfolyam mozgásokból adódó kockázatokkal is. Úgy gondolom, hogy még emellett is érdemes a megtakarítások egy részét valamilyen deviza termékbe fektetni, mert sajnos ma nem lehet tudni azt sem, hogy mikor és milyen mértékben értékelődik le a nemzeti valutánk. Ez is valamiféle védelmet jelenthet.

Nem érdemes azonban túlságosan megosztani a megtakarításokat, ami azt jelenti, hogy egy-egy megtakarítási formába ésszerű mértékű összeget kell tenni. Ugyanis a túlzott megosztás a hozam csökkenését jelenti, mivel a befektetési termékek nagy része díjazza az egyszerre nagyösszegű befektetést, illetve az adott terméknek lehet egy határa, ami alatt egyszerűen olyan alacsony a hozam, hogy nem érdemes már befektetni.

Ez egy olyan téma, amiről nagyon hosszan lehetne mesélni. Kívánom Neked, hogy ilyen problémáid legyenek, mert ez azt jelenti, hogy van mit befektetned!

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: kockázat megtakarítás betét

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr94629833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása