A magyar jegybanki alapkamat már fél éve 7%. Az IMF-tárgyalások dátumának kijelölése kapcsán szivárogtak ki hírek arról, hogy talán csökkenhetne ez a kamat. Mit befolyásol ez és miért olyan fontos?

A jegybankról néhány szóban írtam már itt: http://bankiutmutato.blog.hu/2012/06/12/hirmagyarazat_395

Bankók.bmpA jegybank főbb feladatai a bankjegyek és érmék kibocsátása, a nemzeti valuta értékének védelme, a pénzforgalom szabályozása, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése, a gazdaságban jelenlévő pénz mennyiségének a szabályozása. Tehát szabályozza a pénz gazdaságra gyakorolt hatását.

Hogy tudja ezt megtenni?

  • Államkötvények vásárlása/ nem vásárlása és jegybanki hitelek rendelkezésre bocsátása vagy nem folyósítása.
  • Jegybanki kamatok emelése/csökkentése
  • Forint fel- vagy leértékelése
  • Az üzleti bankok számára különböző mértékű tartalékráta előírása. (A bankoknak meghatározott mennyiségű pénzt kell tartaniuk az MNB-nél vezetett számlájukon)
  • Piaci kamatozású jegybanki betétek, kötvények, állampapírok kibocsátása.
  • Olyan szabályok előírása az üzleti bankoknak, melyekkel azok hitelkihelyezését korlátozzák.

Ezeknek az eszközöknek a használata attól függ, hogy mi a monetáris politika célja: a gazdaság visszafogása vagy élénkítése. Ez mindig kötéltánc, mert meg kell felelni a forint és a gazdaság stabilitása megőrzésének is.

A jegybanki alapkamat (JBK) az MNB monetáris tanács által megállapított referencia kamatláb. Ezt fizeti a jegybank a kereskedelmi bankoknak, ha kéthetes futamidejű betétet helyeznek el nála.

A pénzmennyiség szabályozása a JBK segítségével attól működik, hogy a kereskedelmi bankok ehhez igazítják betéti és hitelkamataikat. Ha csökken a JBK, csökkennek a hitelkamatok, több hitelt vesznek fel az ügyfelek, nő a pénz mennyisége a gazdaságban. Ez azonban csak rövid távon érvényesül, a hosszabb futamidejű kamatokat az aktuális gazdasági helyzet és a jövőbeli várakozások határozzák meg.

A JBK meghatározásában fontos szerepet játszik az, hogy milyen mértéknél tartható meg az árstabilitás és a gazdasági egyensúly. Ezeket pedig az állami költségvetés állapota (mekkora a hiány), a bérek növekedési üteme, a gazdaság teljesítménye befolyásolja.

Nem szerencsés, ha ebbe beleszól a politika, ezért vannak mostanság viták a jegybanktörvény körül.

A Te életedben a JBK változásának a hatása a pénzügyi döntéseidben mutatkozik meg: adott kamatszint mellett vásárolsz vagy megtakarítasz, veszel-e fel hitelt. Ez persze a kereskedelmi bankok kamatain keresztül érvényesül.

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: hitel kamat betét hírmagyarázat

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr504650763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása