Bankbetét - de melyik?

 2012.08.05. 09:06

A címben feltett kérdésre nem fogsz konkrét választ kapni. Egyrészt azért, mert ehhez az egyedi igények ismerete szükséges, másrészt azért, mert a bankok ajánlatai átláthatatlanok.

Mégis, milyen szempontok lehetnek a segítségedre?

szétesett malac.jpg

A pénzintézetek úgy határozzák meg betétkamataikat, hogy az számukra a legmegfelelőbb összetételt (futamidő) és a szükséges nagyságot adják. Ha csak rövidebb időre van szükségük

nagyobb összegű forrásra, akkor rövid futamidejű, magas kamatozású betéteket „árulnak”, akár akcióval is. A hosszabb távú lekötésekre adott kamatokat a bankok elemzőinek hosszabb távú kamatvárakozása határozza meg. Persze, ha hosszabb távra van szükségük nagyobb forrásra, akkor hosszabb távú lekötésért is fizetnek magasabb kamatot. Simán előfordulhat az a helyzet, hogy hosszabb távú lekötésekért alacsonyabb éves kamatot ajánlanak, mint a rövidekért.

Ugyanakkor nemcsak a lekötési idővel, hanem a lekötött összeggel is variálnak. Nagyobb lekötött összeg esetén valamivel magasabb kamat járhat.

A bankbetétek lekötésekor azonban nemcsak a kamatokra kell gondolni. Bankok esetében a betétkonstrukciók számlákhoz kötődnek, vagy a bankszámládról lehet lekötni, vagy külön betéti számlaszerződést kötnek. És ezeknek lehetnek költségei vagy feltételei. Általában igaz, hogy a meglévő bankszámládról történő lekötések után kevesebb kamatot adnak, de lehetnek jó akciók. A betéti számlaszerződéseknél felszámolhatnak valamilyen nevű (mindegy, minek hívják, fizetned kell) számlavezetési díjat, vagy a betét visszafizetésekor számítanak fel készpénz felvételi díjat. Kedvezményes akciós csomagok is vannak, különféle feltételekkel. Figyelni kell arra is, hogy van-e bánatkamat. Ez azt jelenti, hogy ha a lekötési idő vége előtt veszed fel a pénzed, akkor egy nagyon alacsony mértékű kamatot (pl.0,5 %) fizetnek.

Aki szereti a hagyományos megoldásokat, az forduljon takarékszövetkezethez. Itt még vannak egyszerű megoldások. A legtöbb helyen megtalálhatók a bankok kínálatában is jelenlévő betéti lekötési módok, de emellett vannak betéti okiratok is. Ilyen például a „könyves betét”, a leghagyományosabb lekötési mód. Lényege, hogy kapsz egy kézzelfogható betétkönyvet, ami forgalmazásra alkalmas, tehát tehetsz bele betétet és vehetsz is ki belőle. Ezt mind szépen beírják Neked a könyvbe, amit hazaviszel. Itt is vannak különféle lekötési idők, de általában más költségekkel nem jár. Vannak még a különféle elnevezésű betétjegyek, ezeknek lényege, hogy egyszer beteszed a pénzed, akkor kapsz erről valamilyen formátumú előre nyomtatott okiratot, majd lejáratkor visszaviszed és kifizetik Neked. Részösszeget innen nem tudsz kivenni, viszont itt sem jellemzőek a plusz költségek felszámítása.

Mielőtt betétet helyezel el – számolj!

A bank által ígért kamatból vond le a kamatadót ( ez mindenhol ugyanannyi, a kormány határozza meg), ebből pedig a bank által felszámolt egyéb költségeket. Így tudod összehasonlítani a különféle ajánlatokat, és könnyen kiderülhet, hogy a magas kamat nem is olyan magas! Ma már nem a kamatlábat kell megtudni, hanem azt, hogy X Ft után Y lekötési idő mellett mennyi pénzt fogsz kézhez kapni!

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: hogyan kamat megtakarítás bankszámla betét

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr844666987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása