banképületek.jpgAz elmúlt napokban nézegettem a gazdasági híreket és feltűnt, hogy nem egy banknál vannak már megint problémák.

Szerencsére ezek nem a Magyarországon ismert főbb bankok, hanem a számunkra kevésbé ismert külföldiek. De a dolog azért elgondolkodtató, mert előbb-utóbb ránk is hatással lesz. Hogy miként? Ki tudja? Tapasztalataim szerint elemezhetjük a múltat a végtelenségig, az nem fogja megmondani mit hoz a jövő. Találgatni persze lehet. Az is lehet, hogy bejön. Te mit gondolsz, milyen gazdasági folyamat húzódhat meg ezek mögött?

Íme néhány esemény, amire gondolok:

  1. A New York-i felügyelet kilátásba helyezte a brit Standard Chartered bank működési engedélyének felfüggesztését, pénzmosási gyanúra hivatkozva. Az angolok szerint emögött az amerikai hatóságok britellenessége nyilvánul meg.

  2. Feltőkésítésre szorulhat a belga-francia Dexia bank, mert az eurozóna adósságválsága tovább mélyült. A bankot egyszer már megmentették.

  3. Az olasz jegybank, a Bank of Italy tulajdonosai az olasz bankok (pl. az UniCredit és a Generali!), melyeknek egyre nehezebb a helyzetük a az egyre növekvő hitelezési veszteségeik miatt. Ezért kitalálták, hogy számvitelileg úgy javítanának a helyzetükön, hogy az olasz jegybankban lévő részesedésüket gyakorlatilag felértékelnék. Ők erre azt mondják, hogy „valós piaci értéken” tartanák nyilván. Nagy kérdés, mi ez a valós piaci érték! Honnan lehet ezt tudni?

  4. Miközben nálunk pang az ingatlanpiac, Svájcban ez éppen fordítva van. A bankok lelkesen finanszírozzák is az ügyleteket. Az elszabadult ingatlanpiaci árak a valósnál nagyobb értékeket mutatnak, és így hasonló helyzet alakulhat ki, mint Amerikában, amiből a világválság kialakult. A svájci jegybank ezt úgy próbálná megakadályozni, hogy a bankokat magasabb tőke képzésére kényszeríti.

Ezek egy rövid időszak történései, ráadásul igen sokféle esemény, nem egy irányba mutat. Nekem leginkább azt jelzi, hogy banki-pénzügyi vonalon jó nagy káosz van a világban. És mint tudjuk zavarosban lehet a legjobban halászni.....

Neked mi a véleményed?

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: gazdaság bank csalás hírmagyarázat Te hogy gondolod

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr294712651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása