A hitel felvétel kockázatai

 2012.08.20. 09:37

futó pasi.jpgNapjainkban sokaknak okoz problémát az, hogy nem tudják felmérni, milyen kockázatokkal jár, ha hitelt vesznek fel. Ezért úgy gondoltam, e témakörben indítok egy kis blogbejegyzés sorozatot. Ebben az első részben bemutatom a főbb kockázatokat, a későbbiekben pedig részletesen írok róluk.

Milyen tényezőket kell átgondolnod, ha hitelt szeretnél felvenni? Milyen kockázatokkal kell számolnod?

Az ügyfél és a bank részéről is a legjelentősebb kockázat, ha az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket. További kockázatot jelenthet a fedezetek értékének csökkenése, és az is, hogy bekerülhetsz a KHR rendszerbe.

Adósként a következő kockázatokat kell végiggondolnod:

  1. A bevételi forrásaid elegendőek-e ahhoz, hogy a törlesztőrészleteket fizetni tudd?

Két alapvető esetet kell megnézned: a törlesztőrészlet a jelenben mennyi terhet ró Rád, illetve, hogy a jövőben is tudod-e ezt vállalni. Ezeket nagymértékben befolyásolják a saját körülményeid és a bankok feltételei.

  1. A banknak felajánlandó fedezeteid mennyire értékállóak?

A fedezet a banknak az a biztosítéka, mely lehetővé teszi a hitel behajtását akkor is, ha az adós nem fizet. Ha a fedezet értéke bármilyen oknál fogva lényegesen csökken, akkor a bank plusz fedezetet kérhet be a hitelhez.

  1. Mekkora elmaradás után kerülsz a KHR-be?

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer, régebben: BAR ) egy zárt rendszerű adatbázis, melyet a pénzintézetek töltenek fel adatokkal. Ennek egy része a negatív listás adatbázis. Annak, aki ide bekerül lényegesen csökken a későbbi hitelfelvételi lehetősége, ha kap hitelt, azt is jóval nagyobb kockázatokkal és költségekkel, mint általában.

  1. Milyen egyéb vagyontárgyaid, kapcsolataid vannak arra az esetre, ha végképp bajba kerülnél?

Számba kell venned, mit tudsz majd tenni, ha komoly bajba kerülsz, és az előzőekhez képest jóval kevesebbet, vagy egyáltalán nem tudsz majd törleszteni. Csak egy kis vagyonvesztés, ami rosszul érint ugyan, de nem borítja fel az életed, vagy nagyot süllyedsz, és a magad, illetve családod alapvető ellátása is gondot okozna?

Érdemes ezeket a kérdéseket átgondolni, számolni, és csak mindezek ismeretében dönteni.

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: hitel adós kockázat törlesztőrészlet

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr974721117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása