A Takarékszövetkezetek sikere

 2012.09.12. 07:53

bankár.jpgA múltkor nagyon elegem lett abból, hogy mindig rossz híreket kellett írnom a pénzvilágból. Akkor megfogadtam, hogy vadászni fogok a jó hírekre. Örömmel közlöm:találtam egyet!

Sajnos, ez sem tökéletes, de mégis valami!

Íme:

„Javuló hatékonysági mutatók, növekvő lakossági hitelezés, stabil betétállomány jellemezte a Takarékszövetkezeti Integráció teljesítményét 2012 első félévében”

-írta a Portfolio.hu.

A Takarékszövetkezeti Integráció az ország takarékszövetkezeteinek nagy részét magába foglalja, de nem mindet. A részvétel nem kötelező, a „kimaradó” takarékszövetkezetek más érdekvédelmi szervezetekhez tartoznak. Az Integráció érdekvédelmi és gazdasági együttműködés, jelenleg 106 tagja van.

Az Integrációban résztvevő takarékszövetkezetek összesített hitel/betét mutatója 59,3 %-ra nőtt, az egy évvel ezelőtti 56,1 %-ról. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelektől kapott betétek ekkora hányadát hitelezték ki. Maga a kihelyzett hitelek összessége is 7,6 %-kal magasabb, mint az előző évben. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a bankokban csalódott, devizahitelüket kiváltani szándékozó lakosság a takarékszövetkezetekben talált partnerre devizahitelük kiváltásának megfinanszírozására.

A takarékszövetkezetek betétállománya továbbra is növekszik, 1,7%-kal magasabb, mint 1 éve. Ennek több, mint 80%-át lakossági betétek teszik ki, ami kissé csökken, mert több betétet helyeznek el az egyéni vállalkozók, de főként az önkormányzatok.

Miközben a bankok többsége veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, a magyar tulajdonban lévő takarékszövetkezetek folyamatosan nyereségesek. Így javul a tőkehelyzetük is.

Sajnos azonban a takarékszövetkezetek sem ússzák meg a nehéz gazdasági körülmények hatásait. Ez legjobban a problémás hitelek (azok, akik nem fizetnek) arányának növekedésén látszik, ami 1 év alatt 14 %-kal nőtt. Ezt azonban a fentiek szerint azonban „ki tudják termelni” , így összességében örüljünk a takarékszövetkezetek sikerének!!

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: eredmény jó hír takarékszövetkezet hírmagyarázat

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr944767506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása