Gyergyói lovasnapok 2012 056.JPGRendhagyó bejegyzés!! Ennek a bejegyzésnek csak a végén lesz egy kis szakmaiság, mert a múlt hétvégén Erdélyben jártam és sok csodát láttam. Ezeket osztom most meg Veled.

Gyergyószentmiklóson lovasnapokat szerveztek. Autóval mentünk, az odavezető út hosszú, de gyönyörű volt. Hegyekben, erdőben, az út mentén folydogáló patakkal nagyon szép élmény volt. Aztán az egymást követő falvak. Volt olyan hely, ahol a falu végét jelző táblától 1méterre volt a következő falu kezdetét jelző tábla.

Gyergyói lovasnapok 2012 048.JPG  Bánffyhunyadban egy nem szép, de mindenképpen érdekes jelenséget láttunk: több cigány család kastélyhoz hasonló többszintes épületeket emelt, hatalmas erkélyekkel, rengeteg toronnyal, nagy ablakokkal, rengeteg cirádával. A legtöbb még nem volt kész, de a ciráda már rajta volt. És sok ilyen minikastély volt. El is neveztem magamban ezt a stílust „cigány rokokó”-nak.

Amint említettem, utazásunk célja a gyergyói lovasnapokon való részvétel volt. Sok versenyen, rendezvényen vettem már részt, de ilyen profi szervezéssel még nem találkoztam. Délután ötkor sem volt néhány percnél több késés! Mindenki tudta, mi a dolga, és azt nem kényszeredetten, hanem örömmel és lelkesedéssel tette! A lovak köré épült az esemény, mégis olyan ügyesen állították össze a programot, hogy mindenki találhatott magának való programot: voltak különféle kutyás rendezvények, táncok (népi és modern), huszárok, csikós és betyár bemutató, koncert, lovasíjászat, fúvószenekar, meg még sok minden, ami most nem jut eszembe.

Mivel valaha foglalkoztam kutyakiképzéssel, örömmel néztem a kutyás programokat. Tájjellegű kutyakiállítást szerveztek, öröm volt látni az itt jellegzetes nagy testű kutyafajtákat. Úgy szervezték a dolgot, hogy folyamatos, hozzáértő kommentár volt, így sok mindent megtudhattunk a fajták jellegzeteségeiről, múltjáról.

És egy fantasztikus versenyt is láttam! Képzeld, befogják a szánhúzó kutyáikat egy kerekes szerkezetbe (olyan, mint a lovaknál, csak nem ülnek rajta, hanem állnak), és versenyt futnak. Ki tudja rövidebb idő alatt megtenni a kitűzött két kört? Volt aki kettő, volt, aki hat kutyát fogott a szerkentyűje elé. A hat kutyás srác biciklihez kötötte a kutyáit! Hobbiverseny volt, de nagyon élvezhető, látszott, mennyi energiát kell belefektetni abba, hogy a kutyák ugyanazt akarják, és ez az akarat egyezzen a gazdáéval is!

Volt agility bemutató is (a kutyáknak akadálypályát kell végigcsinálni, minél rövidebb idő alatt, közvetlen fizikai irányítás nélkül), nagyon profi volt! És honnan jöttek? Békéscsabáról!!

Egyébként rengeteg „előadó” és közreműködő jött Magyarországról, még árusok is! Füzesgyarmatról egy rendhagyó lovastornász (valaki így ismeri: voltizsálás) csapat érkezett, ők nem csupán egy lovon mutatták be a tudományukat, hanem egy egész fogaton! Két gyönyörű fríz ló húzta a fogatot, és „tűrte”, hogy a hátán 7 lány a legkülönbözőbb mutatványokat hajtsa végre. Egyedülálló volt!

Gyergyói lovasnapok 2012 033.JPG

Azért volt egy dolog, ami nem nagyon tetszett: a munkalovas verseny. A feladat az volt, hogy első körben egy 1,1 tonnás hatalmas fatörzset kellett elhúzni 1 perc alatt valahány méterre. Aki nem teljesítette, kiesett. Aki teljesítette, annak a következő feladat az volt, hogy az 1,5 tonnás fatörzset 1 perc alatt milyen messzire tudja húzni. Aki a legtovább, az nyert. Nem lehetett ütlegelni, bántalmazni a lovakat, de nem túl szépen beszéltek hozzájuk... Borzasztó volt látni a lovak szenvedését, ahogy a túl nagy teher elhúzására kényszerítették őket! Félelemből, vagy megfelelni akarásból tették? Nem tudom, de szenvedtek!!! Nagyon sajnáltam őket.

Két nap nem sok, mégis rengeteg élményben volt részem. És hogy pénzügyi vonatkozását is említsem a dolognak: a rendezvényre nem szedtek belépődíjat, és nem volt parkolási díj sem! Viszont osztottak rengeteg díjat, a nagyobb versenyeken pénzdíjat is! Hatalmas volt a közönség. Hogy volt rentábilis a dolog? Megkérdeztem a szervezőtől: sehogy! Sok volt a helybéli támogató és pályázatokat is szereztek a költségekhez. És sok munkát önkéntesek vállaltak. Viszont itt egyáltalán nem a pénzszerzés volt a cél, hanem a közösségépítés! Ez sikerült is!

Gyergyói lovasnapok 2012 085.JPG

Ezt a tököt egy helyi szakács díszítette így ki!!

Gratulálok a szervezőknek!

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: erdély magyarok kutyák lovak különleges

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr704802977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása