Bankkártya csalások

 2012.06.16. 20:37

A bankkártya egy nagyon praktikus eszköz, készpénzt vehetsz fel vele, üzletekben, interneten fizethetsz vele. Sajnos azonban, mint minden jó dolognak ennek is van árnyoldala: mivel pénzhez lehet jutni általa, ezt is meglopják.

 

ATM.bmp

Néhány lopási módszer:

 

  1. Klónozás

Ez azt jelenti, hogy a bankkártyádról valamiféleképpen másolatot készítenek, és a másolatokat használva lopják el a számládról a pénzedet.

Ehhez persze szükség van a kártyán szereplő adatok megszerzésére. Ennek többféle módját is használják már:

 

A) Mágnescsík leolvasás

A csalók egy nagyon kicsi szerkezetet helyeznek el a kártyabehúzóba, és amikor a kártya elhalad előtte a kütyüke leolvassa a kártya mágnescsíkját.

 

B) Kamerázás

A csalók valahova az ATM-be vagy a közelébe helyeznek el egy miniatűr kamerát, ami arra szolgál, hogy a PIN kódot leleshessék.

 

C) Álbillentyűzet

A billentyűzetre álbillentyűzetet fektetnek szintén PIN kód leolvasása céljából. Feltűnő, így ritkán használják.

 

D) Hőhatás

Ha az ATM billentyűzete műanyagból van, akkor a PIN kód beírásakor egy ideig megőrzi az ujjaid érintése által szerzett hőt. Így egy erre szolgáló szerkezet segítségével leolvaható a PIN kódod.

 

  1. Leragasztás

A csalók az ATM pénzkiadó nyílását leragasztják, így a pénzfelvételkor a pénz az automatában ragad úgy, hogy a tranzakciót indító kártyabirtokos nem tudja kivenni, és az ATM sem tudja behúzni.

 

  1. Adatleszívás

    Olyan technikai kütyük elhelyezése az ATM bármely részén, mely alkalmas a bankkártya adatok leszívására. Ilyen készüléket olyan helyre is rakhatnak, ahol az automatához egy kártyaolvasó használatával lehet bejutni (pl. bankfióki előtér). Ha ehhez a bankkártyádat használod, már meg is történhetett a csalás!

 

Nem elég ezeket ismerni, tenni is kell ellenük! Ez érdeke a bankkártyahasználóknak, a bankoknak és az ATM gyártóknak is. Ez is egyfajta technológiai versenyfutás, mint sok másfajta bűnözésnél.

Ha ismertté válik a bűncselekmény módja, az ATM gyártók gyorsan kitalálják az ellenszert, de ezek eljuttatása a már működő automatákhoz már nem megy gyorsan. A bankok is küzdenek a maguk eszközeivel: pl. figyelik a szokatlan tranzakciókat és figyelmeztetnek, vagy erre is szolgál a bankkártya forgalomról tájékoztató SMS szolgáltatás.

 

Az ATM használata előtt mindenképpen jól nézz körül: nem furcsa-e a kártyanyílás, nincs-e rajta olyan eszköz, amit nem szoktál látni, nem ődöng-e körülötted egy „segítőkész” figura, és amikor beírod a PIN kódodat, takard el a másik kezeddel. Műanyag billentyűzetnél érj hozzá olyan billentyűhöz is, amit nem tartalmaz a PIN kódod.

 

Amikor kiváltod a bankkártyádat érdemes megadni egy limitet (sok bank kéri is), ami arra szolgál, hogy a megadott összegnél több pénzt ne lehessen kivenni a kártyáddal, hiába van több pénz a számládon. Így a csaló sem tud több pénzhez hozzájutni.

Ha megtörtént a baj: azonnal jelezd a bankodnak! Minden ATM közlében kint kell lennie egy telefonszámnak, amelyen letiltathatod a kártyádat. A legtöbb banknak folyamatos telefonos ügyfélszolgálata is van, őket is megkeresheted. Egy a fontos: azonnal lépj a probléma felfedezésekor!

 

Szóval lessétek a kütyükéket, kamerácskákat, a szokatlan dolgokat és gyanakodjatok!

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide

 

Címkék: bankkártya

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr584592695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyzen 2012.06.18. 19:15:42

Köszönöm az oldal szerkesztőjének a hasznos információkat.Nagyon jól jön a mindennapi élethez ez a kis plusz tudás amit ez az oldal nyújt és továbbra is látogatni fogom.
süti beállítások módosítása