Pénzügyi karrierek

 2012.06.24. 12:26

Sokan nem is gondolják (ez olyan Orbán-féle kérdőívesen hangzik....), mennyire szerteágazó a pénzügy. Nagyon sokféle életmódra alkalmas, sokféle területe és szintje van. De egy mindben közös: tanulás és gondolkodás nélkül nem lehet megúszni!

 

oktatás.jpgSzó volt már arról, hogy a pályaválasztásod során fontos eldöntened, hogy hogyan szeretnél élni, milyen életmódot szeretnél folytatni. Ha a pénzügyi szakma is megtetszett, akkor a kettőt nem nehéz társítani, mert a pénzügy igen szerteágazó terület.

Milyen területei is vannak a pénzügynek? (a teljesség igénye nélkül...)

  • könyvelés, számvitel,adótanácsadás
  • banki tevékenységek - ez magában hatalmas terület
  • biztosítási tevékenységek
  • személyes pénzügyi tanácsadási tevékenységek
  • vállalati pénzügy
  • tőzsdei kereskedelem
  • államigazgatási pénzügy

.....és ezeknek a rengeteg részterülete.

Ha szeretsz emberekkel, ügyfelekkel foglalkozni, akkor lehetsz ügyintéző, fiókvezető, tanácsadó a banki szakmában, biztosítási ügynök a biztosítási szakmában, lehet könyvelőirodád a számviteli szakmában, lehetsz személyes pénzügyi tanácsadó bármelyik területen. Lehet vállalkozási formában működtetni, vagy munkaviszonyban alkalmazottként dolgozni.

Ha inkább elemző típus vagy, akkor olyan területet válassz, ahol sok az ügylet, az adat, és igény is van a folyamatok vizsgálatára, kiderítésére. Ez lehet statisztikai terület, marketing terület, gazdasági folyamatok elemzése.

Ha  a számvitel érdekel, lehetsz könyvelő egy bármilyen más profilú cégnél, vagy akár pénzügyi cégnél is. De vállalkozóként könyvelheted mások cégeit is.

Ha az államigazgatásban szeretnél dolgozni, az leginkább alkalmazotti viszonyban történik, és erre vonatkozó speciális ismeretekre van szükség. Teljesen más pl. egy önkormányzat könyvelése és pénzügye, mint egy gazdasági társaságé.

A tőzsdei kereskedelem nagyon izgalmas dolog - sokaknak túlságosan is! - nagy stresszel jár, de aki szereti az izgalmakat, a stratégiákat az gondolkodjon el a dolgon. Szerintem ehhez sajátos lelki beállítottságra és képességekre van szükség. Ahhoz, hogy tőzsdén kereskedhess speciális tanulmányokra van szükség, melyek nem könnyűek. De nem lehetetlen!

A bankoknál és biztosítótársaságoknál szinte mindenfajta munka végezhető: ügynöki, alkalmazotti, vagy pl. vannak project irányítási feladatok, elemzői feladatok, háttér munkák, irányítói, szervezői, ellenőrzési feladatok. Fejlett az informatika, szükség van a jogi ismeretekre, lehet specializálódni egyes részterületekre. (pl lakossági vállalati, kontrolling, bankkártya, ellenőrzési, marketing, fogyasztóvédelmi, stb.)

 A közgazdasági egyetemi végzettséget a legtöbb területen elfogadják, de ne hidd, hogy feltétlenül erre vágynak. A bankok elismerik a Nemzetközi Bankárképző Központ  banki tanácsadói képesítését és egyéb tanfolyamait. De nem kell mindenhova felsőfokú képzettség. Közgazdasági szakközépiskolai végzettséggel, OKJ-s pénzügyi ügyintézői végzettséggel is lehet munkát keresni. Ezeket később tovább lehet fejleszteni, vagy bővíteni, pl. valutapénztárosi tanfolyammal, vagy más szakterületi végzettséggel.

Elhelyezkedhetsz vagy megbízást vállalhatsz jogászként, vagy informatikusként is szükség lehet rád, ha van némi pénzügyi ismereted.

Ha szeretnél sokoldalú banki tevékenységet végezni, akkor a takarékszövetkezetek háza táján nézz körül, ott  szükség van a széleskörű szakmai ismeretekre, nem nagy cégek, ha ügyes vagy, folyamatosan fejlődsz, viszonylag könnyebb előrejutni a ranglétrán.

Ha a számvitel, könyvelés érdekel, akkor a számviteli főiskolák, a mérlegképes könyvelői képesítés, az adótanácsadói képesítés, magasabb szinten könyvvizsgáló, könyvszakértő, adószakértő lehetsz.

Nem kell mindent egyszerre! Találj ki egy tervet, hogy miként éred el a célod. Ha nincs rá lehetőséged, nem kell mindjárt a közgázra menni. Ha el tudsz kezdeni dolgozni, az nagy tapasztalatot jelent, és munka mellett is lehet tanulni, továbbfejlődni. Ha a pénzügyi szakmát választod, tényleg az életfogytig tanulásra szavazol, mert rengeteg a jogszabályi változás, állandóan figyelni kell őket és rövid időn belül kell alkalmazni.

Sok sikert és kitartást!

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: karrier életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr864605197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása