Hogy értelmezd a banktitkot?

 2012.06.25. 09:27

A banktitokról nekem mindig a svájci bankok jutnak eszembe, mert ők tényleg őrzik az ügyfeleik banktitkait. Magyarországon sok a kivétel, de ha éppen nem tartozol ebbe a körbe, a bankok általában komolyan veszik a titoktartási kötelezettségüket. Mi is az a banktitok és hogy is érint ez téged?

 

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozókról szóló törvény így fogalmaz - kivételesen elég érthetően, ezért másolom ide:

"Banktitok minden olyan, az egyes ügyfelekről a pénzügyi intézmény rendelkezésére álló tény információ, megoldás vagy adat, amely ügyfél személyére, adataira, vagyoni helyzetére, üzleti tevékenységére, gazdálkodására, tulajdonosi, üzleti kapcsolataira, valamint a pénzügyi intézmény által vezetett számlájának egyenlegére, forgalmára, továbbá a pénzügyi intézménnyel kötött szerződéseire vonatkozik."

párbeszéd.jpgHa tehát beballagsz a bankba és bármilyen szerződést kötsz - mindegy, hogy számla, hitel, betét, stb. - a banknak titoktartási kötelezettsége áll fenn, tehát nem adhat ki infót rólad senkinek, csak akkor, ha Te erre felhatalmazod. Néha kényelmetlen a dolog, mert nem küldheted be a nagymamát, hogy ugyan hozzon már haza pénzt a számládról. Ez csak akkor lehetséges, ha meghatalmazod erre. Ez lehet folyamatos vagy egyszeri meghatalmazás, de szigorú formai feltételei vannak.

A törvény azonban bizonyos - jó sok! -esetben kivételt tesz. Pl:

 

  • ha nem fizeted a hiteled, és ezért behajtási eljárást folytat ellened
  • bizonyos állami szervezetekkel szemben (pl.MNB, OBA, Gazdasági Versenyhivatal, PSZÁF, kormányzati ellenőrzési szervek), ha járnak el
  • hagyatéki ügyben eljáró közjegyző, gyámhivatal
  • cégek felszámolását, csődeljárását intézőkkel
  • nyomozó hatóság, ügyészség
  • bíróság
  • adóhivatal
  • nemzetbiztonsági szolgálat
  • Államkincstár
  • stb, mert nagyon sokáig lehetne folytatni.

De ebből már látszik, hogy többnyire az állam irányítása alatt álló szervezetek nézhetik meg az adataidat. Persze nem csak úgy, a betekintési jogukat igazolniuk kell a bank felé, csak ebben az esetben kapnak választ, és csakis arra, amit kérdeznek. Akinek vaj van a füle mögött, elérik az információkat!

Viszont érdekes módon fordítva is elsülhet a dolog:a banktitok védelme miatt a bankok nem válaszolhatnak pl. a médiákban konkrét ügyekben elhangzó vádakra. Mindig meg kell nézni az érem másik oldalát is! Nem biztos, hogy a tévében elhangzó vádaskodónak van igaza, mert nem mond el mindent!

 Az üzleti titok a gazdasági tevékenységhez kapcsolódik, ugyanúgy tény, információ, megoldás vagy adat, amely, ha illetéktelenek kezébe kerülne, sértené az érdekeit és kárt okozna a "titokbirtokosnak". És ki a kivétel? A Magyar Állam!

Akkor most titok vagy nem titok? Nem valószínű, hogy a szomszédod megtudja a banki dolgaidat, de a különféle állami szervezetek.....

A kivételeknek egy része a közösség érdekeit védik, de a sok adatvédelmi szabály miatt szerintem követhetetlen, kiről, milyen adatot és hol tartanak nyilván.

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: jog titok banktitok üzleti titok

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr424598703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása