Kormányunk – szokása szerint - toldozgatgatja-foldozgatja a pénzügyi tranzakciós illetékről alkotott törvényét. Régi elemeket módosít, újakat tesz be, (látszat)egyeztetéseket végez.

 

MP900423693.JPGAz átlagpolgár meg csak kapkodja a fejét. Mi mást tehetne? Biztos információ nincs, ami van, az meg érthetetlen. Állítólag most a Bankszövetséggel tárgyaltak, melynek újabb eredményei vannak. A Bankszövetség a magyarországi bankok érdekvédelmi szervezete, az a feladata, hogy hazánkban egységes fellépéssel védje a bankok érdekeit.

Még mindig nem tiszta, mit tekintenek tranzakciónak, az adó mértéke, valamint a maximum határok sem egyértelműek. Újabban nemcsak a pénzintézeteket, hanem a pénzváltókat is be akarják vonni az adózási körbe, sőt! A vállalkozások közti készpénz fizetést is korlátozni akarják. Ez azt jelenti, hogy adott mérték felett csak fizetési számlán fizethetnének egymásnak, megfizetve ezzel a tranzakciós illetéket. Mi marad nekik? Vagy külföldön nyitnak számlát (ahol nincs ilyen adó), vagy szabálytalanul, számla nélkül kereskednek. Melyik is jó a magyar gazdaságnak?

Sajnos ez a foldozgatott törvény tipikus példája a magyar törvényhozásnak. Itt bármit, bármikor meg lehet változtatni, nem törődve a következményekkel, sem az egyes emberekre gyakorolt hatással (Például hány fiatal álmait, pályáját vágta át a felsőoktatási törvény? Ugye ismerős?).

Az a véleményem, hogy ma Magyarországon teljes jogbizonytalanságban élünk. Nincs biztos pont, nem lehet előre tervezni egy évre sem (például évközi adótörvény változtatások.)! A pénzintézetektől pedig elvárják a legalább 3 évre történő pontos tervezést.

Ezek a hatások sajnos a magánéletben is megjelennek, tervezés nélkül lehet élni, de nehezebb. Egyetlen megoldás az alkalmazkodás. Ebben benne van minden, az is, hogy külföldre költözünk. (menekülünk?) Mindenki úgy alkalmazkodik, ahogy tud.

Na igen, de mihez alkalmazkodjunk? Van egy terve a kormánynak, amit megszellőztet a médiában, megírja a törvényt, majd a visszhangokból levonja a következtetéseket. Ekkor jön a foldozgatás, de olyat még nem láttam, hogy ésszerű lett volna. Esetleg az adott területen csökkenti az adó mértékét, de akkor bevon másik területet is az adózásban. Ez történt most is. Mindenképpen az adózó polgárok szívnak.

A pénzügyi intézményekben történő munkának nagy részét az teszi ki, hogy figyeljék a jogszabályokat, és valahogy alkalmazzák azokat, hogy megfeleljenek. Ezzel a probléma az, hogy sok ügyfél nem érti, hogy bizonyos dolgokat miért kérnek tőle számon, miért kell annyi nyilatkozatot aláírni, vagy adatot megadni. Ennek nagy része sajnos törvényi előírás, és az ügyfelek (Te is!) nem tudják megkülönböztetni, hogy az adott dolog jogszabályi előírás, vagy a bank saját szabálya.

Általában az ember egyet tehet: megvárja, míg megjelenik a végleges törvény, ami hatályba is lép, azt megnézi és megpróbálja értelmezni, ennek megfelelően cselekedni. Persze ez sem biztosíték arra, hogy 2 hét múlva nem változtatják meg.....

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: életmód bankszámla hírmagyarázat

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr934626499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása