A fogyasztási hitel felvétele ma már hétköznapi dolog, de nagyon megfontolandó: tényleg szükséged van rá?

MP900408958.JPGA fogyasztási hitel az egyik legdrágább hitelfajta, de az egyik leginkább kiszámítható is. Rövid, 1-3 éves futamidővel kevésbé valószínű, hogy a törlesztőrészlet lényegesen változna. Ezzel számolni lehet. A fogyasztási hitelekről már írtam, itt:

 

 

Mikor lehet szükséged a fogyasztási hitelre?

  1. Ha valamilyen oknál fogva megszorulsz, segítségre van szükséged

Például elromlott a mosógéped, ki kell cserélned, de nincs rá pénzed, vagy nem elég, ami van. Ha csak újra vágysz, de a régi jó még, akkor inkább halaszd!

  1. Szeretnél megvenni valamit, amihez kellene egy kis kiegészítés

Ha viszonylag jó anyagi helyzetben vagy, és gyűjtöttél már valamire, mert tudtad, hogy szükséged lesz rá, de előbb előbb jött a szükség, mint ahogy számítottad. (Pl. bababútorra gyűjtesz, de előbb jött a baba....)

  1. Muszáj megoldanod egy problémát, amihez nagyobb összegre van szükséged, de nincs rá pénzed.

    Tipikusan ilyen halaszhatatlan problémák az orvosi ügyek. Ha drágább fogpótlásra van szükséged, vagy meg kell, hogy műtsenek, vagy a gyerekeddel történt valami, baleset ért, stb. Ilyenkor mindig az egészség az első, de ilyenkor is meg kell gondolni, hogy mi az a minimális összeg, amire szükséged van.

Ha háztartási eszközre van szükséged, jók az áruvásárlási hitelek, megnézheted a „kamatmenteseket” is, ha van egy kis pénzed az előre befizetendő költségekre. Ez azért jó, mert itt a törlesztőrészlet nem fog változni, és általában rövid a futamidő is.

Ha autót akarsz vásárolni, nagyon körültekintően járj el! Ha nem vagy szükséghelyzetbe (például a munkádhoz kell az autó, de azonnal), a vételár minél kisebb részét fedezd hitelből. Általában az autó a fedezet, de nagyobb összegeknél, vagy idősebb használt autóknál ingatlan fedezetet is kérhetnek.

Ha belefér a jövedelmedbe, hogy folyamatosan jelen legyen egy „rezsiféle” összeg, amire állandóan számítasz, akkor előrehozhatod a vágyott dolgok megvásárlását, de soha ne lépd túl azt a részletet, amit biztonsággal vállalni tudsz. A fiatalok életkezdése, új, saját háztartás felszerelése ilyen helyzet lehet. Ilyenkor érdemes kihasználni a bankok akcióit: pl. karácsonykor.

Ha bizonyos dolgokat nem tudsz azonnal megvenni, de szükség van rá (pl. a gyerek iskolakezdése), akkor is érdemes az akciókat figyelni. Élethelyzethez kötődő akciók szoktak lenni: ballagáskor, iskolakezdéskor, karácsonykor, húsvétkor, stb.

Csak azért ne vegyél fel hitelt, mert akció van!!

Ne vegyél fel fogyasztási hitelt, ha nincs rá tényleg szükséged! Nagyon csábítóak lehetnek a bankok ajánlatai, mert esetleges tárgyi vágyaid gyors beteljesülését ígérik. Állj ellen ezeknek, inkább gyűjtögess, mert a törlesztőrészleteket fizetni kell akkor is, ha éppen gondban vagy. Terheli a jövedelmedet, ezért később esetleg pont akkor nem fogsz tudni hitelhez jutni, ha tényleg szükséged lesz rá!

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: hitel kölcsön kockázat fogyasztási hitel

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr494633837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása