money_smiley_face.gifA folyószámla hitel az egyik legegyszerűbben igénybe vehető hitelfajta. Többnyire nem is az igénybevétele, hanem a működése okoz gondot az ügyfeleknek.

A bankszámlához kapcsolódó hitel célja, hogy a számlatulajdonos átmeneti pénzhiányát enyhítse, akkor is teljesüljenek a számlára adott megbízásai, ha éppen nincs a számláján megfelelő pénzösszeg.

A folyószámlahitelt az veheti igénybe, akinek rendszeresen érkezik a számlájára bevétel, és forgalmaz a számláján. Banktól függő, hogy a rendszeres bevétel mibenlétét vizsgálják-e. Az lehet a döntő, hogy ez a jóváírás letiltható jövedelem-e. Ilyen pl. a munkabér és a nyugdíj. Ez nyújt bizonyos fedezettséget, egyébként ehhez a hiteltípushoz más fedezetet (pl. kezes) nem szoktak kérni.

A hitelösszeg általában függ a számlára érkező rendszeres bevétel nagyságától, ezt a bank dönti el, hogy milyen mértékben veszi figyelembe. Ha nem Te vagy egyedül a számla tulajdonosa, akkor általában mindkettőtök jövedelmét figyelembe veszik. A hitelkeret-szerződést mindkettőtöknek alá kell írnia, és mindketten egyetemlegesen feleltek a hitel visszafizetéséért!

A folyószámla-hitelkeret működése

A bank rendelkezésedre bocsát egy hitelkeretet, melyen belül „gazdálkodhatsz”. A hitel folyósítása automatikusan működik: ha a számládról elfogyott a pénz, és mégis pénzre van szükség az átutalásaid, megbízásaid teljesítésére, akkor a rendszer automatikusan a hitelkeretedhez nyúl, abból fizet, ez a tulajdonképpeni folyósítás. Így működik ez akkor is, ha a bankkártyáddal pénzt veszel fel, vagy a boltban fizetsz. Ha legközelebb pénz érkezik a számládra, akkor a folyósított hitelösszeget automatikusan törlesztik: vagy az érkezett összeg erejéig, vagy a fennálló hitelösszeg mértékéig (amelyik a kevesebb). Addig mehet a számlád mínuszba, ameddig a hitelkeret összege tart. A kifolyósított hitel összege így változik folyamatosan.

A kifolyósított hitel összegére hitelkamatot, a fennmaradó hitelkeret összegére rendelkezésre tartási jutalékot számítanak fel. Ezeket általában hó végén terhelik a számládra.

A hitelkeretet egy bizonyos időszakra állapítják meg, ami 1-2 év szokott lenni. Gond nélküli esetben ez folyamatosan meghosszabbítható. A bank – a szabályzataiban meghatározott időközönként – felülvizsgálja a hitelkereted működését. Ha azt találja, hogy az eredeti összegű bevétel már egyáltalán nem, vagy csak kisebb összegben érkezik a számládra, akkor az első esetben felszólít a hitel visszafizetésére, és visszavonja a hitelkeretet, a második esetben csökkentheti a hitelkeret összegét, és a különbözetet ki kell fizetned.

A félreértés az szokott lenni, hogy azt hiszik, ez is hasonló a fogyasztási hitelhez. A szerződéskötéskor felveszik a hitelösszeget, majd ezt követően azt gondolják, hogy a bank folyamatosan levonja a törlesztőrészletet. Így folyamatosan igénybe veszik a hitelkeret teljes összegét. Ami nem tiltott, de gond esetén (nem jön a számlájukra a jövedelem) szembesülnek azzal, hogy fennáll a teljes hiteltartozásuk!

A folyószámlahitel egyszerűen felvehető, biztonsági tartalékot nyújt, és nem túl magas kamat esetén a kamatösszege sem lesz magas, mert csak akkorra számolják fel, amikor igénybe vetted a hitelt.

Ebben nagy különbség lehet az egyes bankok között, nem árt erre figyelni!

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: hitel kölcsön kamat bankszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr504707515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása