malacorvos_1.jpgJaj, de nem szeretek ilyen bejegyzést írni! Az arra hivatottak kielemezték az első félévet és most a csapból is az folyik, hogy milyen rossz Magyarország gazdasági helyzete. Tele vannak a hírportálok bajba jutott bankokkal, inog a Magyar Nemzeti Bankba vetett bizalom. Milyen hatással van ez az átlagpolgárra? Egyre kevesebb a pénze, egyre több az adóssága. Kiút? Alternatív: ki mit talál ki...

 

Régen a nagyon nehéz pénzügyi helyzetekben jött a barter: cukrot tojásért, stb. Ez a pénzbe vetett bizalom összeomlását jelenti.

Ma azonban már rég nem az eddig tanult makrogazdasági folyamatok működnek, mert a politika túlságosan beleszól és túlságosan nagy a gazdaságra gyakorolt hatása.

Ha van egy kis pénzed vigyázz rá! Ez persze nem egyszerű. Azért, mert már korántsem érvényesek az eddig természetesnek hitt kockázati tényezők. Ma már a magyar állampapír is veszélyes befektetés lehet. Teljesen biztonságos befektetés nincs. Talán még a banki betétek, amiket az OBA véd, bár már az OBA is (áttételesen) állami kézben van....

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint folytatódik a recesszió. A magyar gazdaság összességében I. félévben 1%-kal zsugorodott, az ipari termelés 0,4 %-kal, a belföldi értékesítés 1,7% -kal csökkent, az építőipari termelés visszaesése 10%-os, a lakásépítésé 20 %-os, a kiskereskedelemé 1,1 %-os.

Aminek örülni lehetne, az az élelmiszeripar, ahol 10 %-os növekedést regisztráltak, de ez még a tavalyi jó termés és gyenge forint hatása. Az idei termés viszont elég gyászos...

A versenyszektorban 1,8 %-kal volt kevesebb a munkahely a tavalyinál, a közfoglalkoztatás nélküli költségvetési szektorban 2,4 %-kal. Viszont felvettek egy csomó közmunkást, így statisztikailag a foglalkoztatottság kicsit még nőtt is.

A reálkereset 2-2,5%-kal csökkent az idén, miközben a júliusi infláció 5,8 % volt....

Ezek tények. Lehet ragozni, mutogatni, meg minden, de rossz irányba haladunk.

A külföld is bajban van: spanyol bankmentő csomag, szlovén bankmentő csomag, állami segítségre van szüksége a világ egyik legrégebbi (1472-ben alapították) olasz bankjának, egy francia bankot is menteni kellett.

Valahol gond van a fennálló rendszerrel, mert a fejlődése nem fenntartható. Akiknek ez a rendszer jó volt, még kapálózni fognak egy darabig, de a változás nem elkerülhető. De nem is mondható meg, hogy mi lesz. Figyelni lehet és alkalmazkodni.

Ezeket a hírcikkeket azért írom, hogy legyen egy kis rálátásod a pillanatnyi helyzetre. Visszanéztem a hasonló bejegyzéseimet, és meg kellett állapítanom, hogy sajnos egyik sem túl pozitív hangvételű.

Nem szeretném, ha a bejegyzéseim olvasása csak a vérnyomásdot emelné. Úgy szeretnék jókat írni! Vadászni fogok rá... Szerinted találok pozitív gazdasági hírt? Jó lenne, ha segítenél.... egyedül nehéz feladatnak tűnik!

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: bank állam hírmagyarázat pénzügypolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr314757348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása