irodaszerek.jpgFelelősen gondolkodnak a mai fiatalok!! Úgy látszik tanultak az előző generáció devizahitel csapdájából és már óvatosabbak. Legalábbis szerintem ezt mutatják a diákhitel felvétel és a felsőoktatásba jelentkezés adatai.

Már olvashattuk, hogy lényegesen csökkent a felsőoktatásba jelentkező diákok száma a megcsappantott állami támogatású helyek miatt. Személyesen beszélgettem ismerős fiatalokkal, és borzasztó volt hallgatni, hogy elvették tőlük az álmaikat, melyekre 4 éven át készültek. (tipikusan ilyenek voltak a jogi egyetemre készülők) „Megadták” nekik a lehetőséget diákhitelek formájában, de sokan utánanézhettek a lehetőségeknek, és rájöttek, hogy nyugdíjazásukig – vagy azon is túl – nyöghetik tartozásaikat. Két lehetőségük lenne: szüleik támogatása vagy a tanulás melletti munka. Sokan nem számíthatnak szüleik támogatására, mert nekik is problémáik vannak, a munkavállalás pedig egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a teljes tanulási időszak alatt. Ezek a fiatalok pillanatnyilag kényszermegoldásokat választottak, ki így, ki úgy. Nem csodálnám, ha közülük sokan csalódottságukban külföldön vállalnának munkát... Még az is lehet, hogy jobban járnak...

A Diákhitel Központ Zrt. az önköltséges szakokra felvett 25 000 diák egyharmadára számított, mint Diákhitel 2-t igénylőre, de eddig csak 2000 diák nyújtotta be igényét. Ez a szám még nőhet, de 17-én, hétfőn lejár a határidő. (Saját jóslásom: a határidőt meg fogják hosszabbítani)

Nyilván átgondolták a fiatalok – főleg a kevésbé tehetősek, akik többségben vannak – hogy mekkora terhet vennének a nyakukba. A Diákhitel Központ Zrt honlapján van egy hitelkalkulátor, melynek használatával elég ijesztő adatokhoz lehet jutni...

A diákhitel 1-re kipróbáltam egy számítást. Ha valaki az egyetem 5 éve alatt felvesz 2,7 M Ft-ot, mondjuk a megélhetésére, vagy a lakhatási költségeire, a végére a visszafizetendő összeg 7 M Ft lesz, ha közben nem előtörleszt. Ha jól belegondolsz, ez egy lakás ára! (Vidéken most házat is lehet kapni ennyiért!)

Ha bejön az, hogy a felsőoktatásban végzett hallgató jó állást kap, megfelelő fizetéssel, akkor nincs gond, a hitelt vissza tudja fizetni. (Ezt kb. 10 évre teszik) Viszont akkor is fennáll az, hogy a törlesztőrészletét figyelembe veszik a bankok a hitelezhetőségének vizsgálatánál, ha másik hitelt szeretne felvenni, mondjuk lakása megvásárlásához.

Az ideális eset persze a valóságtól általában messze esik. Ha valakinek olyan alacsony a fizetése, és nem nő a piaci átlagnál jobban, akkor nem valószínű, hogy a nyugdíjazásáig vissza tudja fizetni a hitelt. Öregségi nyugdíj elérésekor vagy halál esetén törlik a tartozást, megszüntetik a szerződést. Akinek tehát alacsony a kereste, nem nagyon érdemes előtörleszteni... De ez volt az eredeti cél a tanulással??? Viszont a mai magyar gazdasági helyzet egyáltalán nem garantálja a diplomával járó magas fizetést...

Mindennek ellenére bízom a mai fiatalság eszében és kreativitásában. Meg fogják oldani a helyzetet. Ki külföldre megy, ki vállalkozást indít, ki megpróbál olyan munkahelyre menni, ahol támogatják a tanulását, stb. Ez utóbbi nagyon jó lenne, de a többségre biztos nem lesz jellemző. Kérdés persze, hogy a nemzetgazdaságnak mennyire lesz jó, ha a fiatalok külföldre távoznak???

A diákhitel kalkulátort itt érheted el:

Címkék: diák fiatalok diákhitel központ diákhitel

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr774778887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása