Egy hitelcsapda története

 2012.10.04. 06:39

kilóg a lóláb.jpgA 2008-as pénzügyi válság kirobbanása előtt a bankok hatalmas harcot folytattak az ügyfelekért, egyre gyengülő hitelfeltételekkel nyújtották a kölcsönöket. Ennek az lett a következménye, hogy sokan olyan összegű kölcsönt halmoztak fel, amit már nem tudtak fizetni, illetve hitelt hitelből fizettek. Hasonló esettel találkoztam a munkám során is, de itt a helyzetet lelkiismeretlen ügyvédek is súlyosbították.

A család 11 db tartozást halmozott fel 10 pénzügyi intézménynél. A legkülönbözőbb típusú hitelek, lakáshitel, fogyasztási hitelek, áruhitelek, folyószámla hitelek és autó vásárlására még egy lízingszerződést is kötöttek. Már magában ez a tény is elég súlyos helyzetet idézett elő. Persze ezen hitelek egy része a többi hitel felmondásának megelőzésére szolgált, s mint ilyen egy idő után mindenképpen oda jutott, hogy nem tudták már fizetni. És elindult a lavina... Tudni kell, hogy ha egy hitelt nem fizetsz, az a másikra is hatással lehet. (Végrehajtási jog megjelenése az ingatlan fedezeten, akkor is a hitel felmondását eredményezheti, ha a törlesztéseket fizetik.)

Amikor már nagyon szorult a hurok, a sok tartozással nem tudtak mit kezdeni. Próbálták egyenként rendezni az ügyeket, de ennyi hitelt egyszerre, és persze pénzügyi tudás nélkül, nagyon nehéz volt kezelni. Ezért úgy döntöttek, hogy egy olyan céghez fordulnak, amelyik pont az ilyen ügyek intézésére szakosodott. Jó pénzért azt ígérte nekik a cég, hogy egyeztet a bankokkal úgy, hogy a olyan részletet kelljen a családnak fizetnie összesen, amit még kibír.

A lényeg az volt, hogy a családnak minden hónapban X összeget kell fizetnie a cégnek, ami aztán ezt az összeget megosztja és továbbítja az érintett pénzintézeteknek. Ehhez persze az összes banknak hozzá kellett járulnia. A cég megkötötte a szerződést az ügyféllel, aki azt hitte, ha fizeti a kialkudott részletet, akkor minden rendben lesz majd. Közben a cég megkereste a bankokat (az ügyfél által adott szabályos meghatalmazással járt el), de nem mindegyik fogadta el a feltételeket, mert az érdekei nem ezt diktálták. Ezt persze a cég nem közölte az ügyféllel! Így felmondásokra, behajtási eljárásokra került sor. Szegény ügyfél nagyon meglepődött, mikor megtudta, hogy a visszafizetésre kötött megállapodása eleve érvénytelen volt. Amit ügyvédek rendeztek és írtak alá, és még fizetett is érte! Jobban járt volna, ha azt a pénzt valamelyik hitelbe befizeti...És semmivel sincs előrébb. Az ügyfél a cég ellen rendőrségi feljelentést tett. Az eredmény persze majd csak jó sokára várható. Addig a család egyedül küzd a helyzetével.

Nagyon vigyázni kell rá, kire bízzuk rá a pénzügyeink intézését! Főleg arra kell odafigyelni, aki pénzt kér mindezért! A legjobb megoldás, ha magunk járunk utána a dolgoknak, minden banknál őszintén elmondva a problémát. Így is nehéz lesz, de legalább magunk megismerhetjük minden érintett bank hozzáállását, és ezzel már lehet kombinálni.

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: ügyvéd hitel behajtás cég tartozás

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr254816659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása