A bankszámla szereplői

 2012.08.14. 07:10

MP900308996.JPGHa bankszámlát nyitsz, nem árt tudnod, kik és hogyan férhetnek a pénzedhez. Van, amit Te határozol meg, van, amit más. Ez utóbbiról itt már írtam:

Bankszámlát nyithat egy személy, de lehet több számlatulajdonos is. Kettőnél több nem jellemző. A számlatulajdonosok teljes körűen rendelkezhetnek a számla felett, de folyószámla-hitelt csak együtt vehetnek fel, és a számlát is csak együtt szüntethetik meg. (Mindkettőjük aláírása szükséges.) Van lehetőség két tulajdonosról egy tulajdonosra váltani, és fordítva is, de itt is kell mindkét fél beleegyezése.

Lehetőséged van arra, hogy a bankszámládhoz rendelkezésre jogosultat (régi nevén meghatalmazott) nevezz meg. Ezt bármikor megteheted, nemcsak a számlanyitáskor és több személy is lehet. Ezeket bármikor visszavonhatod. Ezek az állandó meghatalmazások, a meghatalmazottak aláírása is szükséges. Nem szüntethetik meg a számlát, nem igényelhetnek folyószámla-hitelt. De felvehetnek készpénzt és megbízásokat adhatnak.

Adhatsz egyszeri meghatalmazást is, ez mindig csak adott napra, egy bizonyos tranzakcióra szól, egy bizonyos személynek. Az erre szóló nyomtatványt a bankodtól szerezd be, mert pontos formai és tartalmi követelményei vannak, és a bank csak akkor fogadja el, ha ezek rendben vannak.

Ki férhet még a számládhoz?

Az, akinek társkártyát (bankkártya) igényelsz, vagy odaadod a saját bankkártyádat és annak PIN kódját. Ez utóbbit csak végszükségben alkalmazd! A PIN kód megváltoztatását is kérheted. (Persze ez pénzbe kerül.) Ha internetbankod van az, akinek megadod a hozzáférési adataidat.

Jó tanács: Ne adj rendelkezési jogot idegen embernek! Akkor se, ha az az ígéret, hogy majd ő intézi helyetted a banki ügyeidet! Lenyúlhatja a pénzed, és a bank nem akadályozhatja meg, ha bejelentetted meghatalmazottként! Sajnos láttam már ilyenre példát. Főleg a beteg, részben magatehetetlen embereket hálózzák be egyesek.....

Ha cég vagy egyéni vállalkozás nyit számlát, annak szabályai mások, itt a magánbankszámlákról volt szó.

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: jog bank csalás bankszámla

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr244707524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása