Pénzesház.bmpA sorozat ezen részében arról írok, hogy milyen kockázatot jelenthet a banknak felajánlott fedezetek értékének változása.

A sorozat előző részeit itt találod:

A banknak felajánlandó fedezeteid mennyire értékállóak?

A fedezet a banknak az a biztosítéka, mely lehetővé teszi a hitel behajtását akkor is, ha az adós nem fizet. Ilyenek általában az ingatlanok (pl. lakás, ház, hétvégi ház, telek, földterület), az ingó tárgyak (pl. értékes festmény, arany, gépek, autó,stb.), értékpapírok (részvény, államkötvény), bankbetétek.

A bankok ezek értékét legalább évente felülvizsgálják, és ha úgy találják, hogy már nem nyújt elegendő fedezetet a még fennálló hitelnek, a fedezet kiegészítését kérhetik. Ez előfordulhat az ingatlan károsodásával (tűz, árvíz, stb.), piaci értékének csökkenésével. Ezekre megoldást jelenthetnek az ingatlan biztosítások, amit ingatlan esetén a legtöbb pénzintézet ki is köt. (Számolni kell a plusz költséggel!) Az ingó tárgyak esetén azok futamidő alatti jelentős értékváltozása jelenthet gondot, még különösebb kár bekövetkezése nélkül is. Ilyen például ha gép, vagy autó a fedezet. Bár ezek értékcsökkenését a hitelbírálatkor figyelembe veszik, de könnyen történhetnek olyan piaci változások, melyek meghaladják az előre kalkuláltakat.

Fontos megemlíteni még a részvényeket, bár ezek nem tartoznak az átlagpolgár általános fedezeti elemei közé. A részvények értéke rövid időn belül is sokat változhat, és ha a bank úgy gondolja, átmenetileg is kérhet plusz fedezetet.

A fedezeti számítások során a bankok mindig a még fennálló tartozást veszik figyelembe. Ha már sokat visszafizettél a hiteledből és a fedezet értéke valami miatt csökken, nem biztos, hogy eléri azt a küszöböt, ahol ki kellene egészítened a fedezetet. A hitel visszafizetésének előrehaladtával tehát csökken a fedezetek értékállóságának kockázata. (Ha rendesen fizeted a hitelt!)

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: ingatlan kockázat biztosíték fedezet

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr244721169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása