Gazdaság+politika+bankok=ki tud ezen kiigazodni?

 

Nemrég írtam egy bejegyzést arról, hogy mennyire nehéz kiigazodni a bankok körüli eseményeken. Ez most még rosszabb lett. A héten hol erről, hol arról a bankról olvastam híreket, de már a magyarországi bankokat érintően is.

A mostani történések is elég ellentmondóak:

  1. Az amerikai bankok II. negyedéves teljesítménye jelentősen emelkedett, nőtt a profitjuk és a hitelkihelyezés is. A késedelmes hitelek aránya folyamatosan csökken.

  2. A CIB Bank adózott eredménye 43,8 milliárd forintos veszteség lett, nagyobb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A gond okaként a magyarországi helyzetet jelölték meg, tőkeemelést terveznek.

  3. A spanyol bankok azzal nézhetnek szembe, hogy olyan szabályozások születhetnek, hogy a kormány beavatkozhat a bajba került bankok életébe. Erősítenék a központi bankot és kiterjesztenék a jogkörét. A bankoknak olyan túlélési tervet kell összeállítaniuk, melyben azt mutatják be, hogy baj esetén hogy kerülnék el a csődöt. (Részemről ezen csak nevetek, egy fiktív esetekről készített papír nem fog megoldani semmit...)

  4. A külföldi bankok hazaviszik Szerbiából a pénzüket, mert Szerbiában nem találnak jó ügyfeleket (az adósságválság miatt.)

És itthon? Nem sokkal jobb a helyzet:

A magyarországi hitelintézetek eredménye 2012. II. negyedévében sokkal gyengébb volt, mint az első negyedévben. Az idei félévet összességében nullszaldóval zárták.

Részletes elemzés olvasható itt:

Mi lehet ennek az oka? Gondold csak végig, Magyarországon mit kell átvészelniük:

  1. Banki különadó

  2. Devizahitelekkel kapcsolatos „mentőcsomagok”, főleg a végtörlesztéses

  3. A magyar gazdaság recesszióba süllyedése

  4. A nem fizető adósok arányának folyamatos növekedése

  5. A jogszabályok által előírt kötöttségek növekedése pl. THM maximalizálása, az ingatlan fedezetek értéke figyelembe vételének maximalizálása, az adósok fizetőképességének szigorított vizsgálata, a bankok likviditásának szigorítása,stb.

Az öt tényezőből négy külső tényező, amiről a bankok nemigazán tehetnek. A magyar kormány műve.

Azért van még remény, mert a magyarországi takarékszövetkezetek ebben a helyzetben is tudtak nyereséget termelni. Általában arányaiban kevesebb devizahitel, már korábban is óvatosabb hitelezés lehet az ok. Ugyanakkor a PSZÁF azon aggódik, hogy csökken a szövetkezeti hitelintézetek betétállománya. Ezen a kormány is aggódhatna, mert a takarékszövetkezetek sok állampapírt vásárolnak. De erről nem hallottam...

Mindezen közben az MNB alapkamatot csökkentett, politikai nyomásra. Ez baj, mert a gazdaság érdekeit kellene szem előtt tartania.

A fő probléma az, hogy nem lehet tudni, mindez hova vezet. A bankok veszteségei – bármennyire is ellenszenvesek most a lakosság számára – nem tesznek jót a gazdaságnak. A kiszámíthatatlan gazdasági, jogi, politikai helyzet csak ront a helyzeten. Hogy az amerikaiak úgy tűnik kifelé lábalnak? Jó hír, de a pozitív dolgok is elérnek idáig????

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

Címkék: bank eredmény Te hogy gondolod pénzügypolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr24742749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása