A kamatláb fajtái

 2012.09.13. 07:18

 

bankszámlához_1.bmpHa meglátsz egy hirdetésben egy kamatlábat, akkor egy % számot látsz, ami adott időpillanatra vonatkozik. Azt általában nem hirdetik, hogy ez milyen fajta kamatláb, mikor, hogyan változik, vagy változik-e egyáltalán az idő múlásával.

E témáról itt már olvashattál:

Milyen kamatláb típusok vannak?

 

Alapvetően kétféle alaptípus létezik: a fix kamatozás és a változó kamatozás.

A fix kamatozás lényege, hogy a kamatláb a teljes futamidőre előre meghatározott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a teljes futamidő alatt ugyanakkora mértékű is. Lehet, hogy olyan a konstrukció, hogy mondjuk 3 hónapig 8%, utána megint 3 hónapig 9 %, majd 6 hónapig 9,5 %. A lényeg, hogy előre ismert és a szerződésben feltüntetett mérték nem változtatható.

Fix kamatozást általában rövid (max.1 éves) időtávra határoznak meg, mert a bank sem tudja, hogy hosszútávon milyen lesz a gazdasági helyzet.

A változó kamatozásnak altípusai is léteznek, de mindegyikre igaz, hogy a futamidő alatt megváltozhat a kamatláb. Az induló kamatláb ismert, majd a különböző altípusoknak megfelelően változik.

Az egyszerű változó kamatozás esetében a pénzintézet megad egy kamatlábat, melyet – a szerződés értelmében – változtathat. Nem mondja meg előre, hogy ezzel mikor és milyen mértékben él. Általában a piaci viszonyokhoz igazítják. Hitelezés esetén viszont már teljesen önkényesen nem változtathat a bank, a szerződésben rögzítenie kell, hogy mely esetben történik változtatás. Ez ma már szigorúan szabályozott, a bankoknak alá kell tudniuk támasztani a változtatás indokát.

A referencia kamatlábhoz kötött változó kamatozás esetén a pénzintézet úgy határozza meg a kamatlábat, hogy valamely hivatalosan számított kamatlábhoz (ilyen lehet a BUBOR, a LIBOR, a JBK) hozzáad néhány százalék kamatfelárat. Ez a kamatfelár hitelezés esetén függ az ügylet kockázatától. (Nagyobb kockázat-nagyobb kamatfelár. Elvben.) A referencia kamatlábak esetén meg kell adni, hogy mely időhosszra vonatkozik, pl. 3 hónapos BUBOR. Ilyenkor tudni lehet, hogy a kamatláb 3 havonta fog változni, de a mértéke előre nem ismert.

A jegybanki alapkamat (JBK) referencia kamatlábként használatakor a kamat akkor változik, mikor az MNB azt változtatja, tehát ebben az esetben a változás időpontja sem ismert.

Ezek a fajta változó kamatok azért jók, mert követik a piaci változásokat. Normál gazdasági helyzetben ez mindenkinek jó lehet. Ám egy válság, vagy csalás vagy egyéb gazdasági helyzet miatt a referencia kamatlábak nagyot is változhatnak, ezért hordoz magában kockázatokat.

 

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide: http://penzugyiutravalo.hu

 

 

Címkék: kamat kamatláb kamatozás referencia kamatláb

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr464733325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása