A kamatszámítás misztikája

 2012.09.21. 07:17

találat.jpgFolytatva a kamat, kamatláb, kamatozás témakört, most a kamatszámítás módjairól írok néhány mondatot. Nem kell megijedni, nem lesz komoly matematikai fejtegetés, inkább az alapelvekről lesz szó!

A kamatról, kamatlábról volt már szó itt:

A kamatszámításnak három alapvető módja van: az egyszerű kamatozás, a kamatos kamatozás és a folyamatos kamatozás. E három módszer lényege:

  1. Egyszerű kamatozás (hallhatod még így: nominális, névleges)

A kiinduló összegre (tőke) szabályos időközönként felszámítják a kamatláb mértéke szerint kiszámolt összeget. Pl. a 3 hónapra elhelyezett betétedre, ha lejárt a 3 hónap, megkapod az éves kamatláb ¼ -e szerinti összeget, ezt fizetik ki Neked a tőkén felül. (Persze ha nincs más költség, díj amit még levonnak...)

  1. Kamatos kamatozás

A kamatos kamatozás lényege, hogy a kamatperiódus végén (ez előre meghatározott, hogy milyen hosszú időszak) a kamatot nem fizetik ki, hanem hozzáadják az elhelyezett tőkéhez, és ezt az együttes összeget tekintik a következő „új” tőkének. A következő kamatperiódusban így már az előző időszakban termelődött kamat tőkévé válik és az is tovább kamatozik. Ez történik akkor is, ha Te lekötöd a betétedet 3 hónapra, majd kiveszed és a kamattal együtt újból lekötöd.

  1. Folyamatos kamatozás

A kamatszámításnál a bankok általában ezt használják, mert lehetővé teszi a kamatláb változtatását. Itt gyakorlatilag technikai megoldásról van szó, elvileg a bank minden időpillanatban jóváírja a kamatot. A gyakorlatban ez nap végén szokott megtörténni. Tehát naponta kiszámítják az adott kamatláb melletti 1 napi kamatösszeget. Ezeket az összegeket gyűjtik a futamidő végéig, ekkor összeadják és ezt fizetik vagy fizettetik ki.

A kamatozás számításánál fontos még tudni a kamatozás első és utolsó napját. Ez eltérő lehet egy-egy pénzintézetnél, de az üzletszabályzataikban ennek szerepelnie kell. Betéteknél általában a kamatszámítás első napja az elhelyezést követő nap, utolsó napja a futamidő legutolsó napja. (az ezt követő napon vehető fel a betét.) Hiteleknél a kamatozás első napja a folyósítás napja, utolsó napja pedig a hitel teljes visszafizetésének napja.

Ez a blog elköltözik, de tovább él, kattints ide

 

Címkék: tőke kamatláb kamatszámítás kamatozás

A bejegyzés trackback címe:

https://bankiutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr564733332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása